Alsóörs – Tihany – tavaszi Balaton

Bár nagyon lassan jön a nyár és az időjárás messze nincs köszönőviszonyban a májusban megszokottal, ezúttal ismét szerencsénk volt az előző hétvégén az időjárással, így készülhetett egy – két kép is.

Alsóörs

Lehet, én nem találtam meg még a megfelelő helyszínt, de fényképész szemmel Alsóörs túl sok izgalmat nem nyújt. A klasszikus kikötői látvány rendben van, a fürdeni vágyók is bőven megtalálják számításaikat, de sajnos azt kell mondanom, hogy egy nagyon nyugodt, részben unalmas kis magyarországi község, nem sok extrával.
Azt hozzá kell tenni, hogy nem is fotós szemmel lett választva a helyszín, hanem tényleg azért, hogy egy-két napot ki lehessen kapcsolódni. Ennek az elvárásnak Alsóörs teljes mértékben megfelelt.

Alsóörs, Balaton, Balatoni tavasz

Alsóörs, Balaton, Balatoni tavasz

Tihany

A Balaton, mint olyan, mindig izgalmas téma. Bár ez erőteljesen függ attól is, hogy helyileg hol vagyunk. Alsóörs ilyen téren egy kicsivel unalmasabb. No nem mert ott nem olyan szép a víz, hanem mert jóval kevesebb, vagy épp jóval nehezebben megközelítő helyen vannak például náddal benőtt stégek stb. Előnye viszont Tihany közelsége, amelyben azért van bőven potenciál, ha fényképezni szeretnénk. Itt nem csak a Tihany-i apátságra gondolok, hanem az egész városra, amely a Tihany-i félsziget, dimbes-dombos részére épült, rengeteg, gyönyörű falusi házzal, kis utcákkal, de sajnos ugyancsak rengeteg turistával is.

Tihany - Apátság

Kis szerencsével, mint a fenti képen is látható, az arany óra és pár felhő képes az amúgy negatív térként megjelenő égboltot is izgalmassá tenni. A fénykép készítés időpontjában tényleg szerencsém volt, mert előző este például teljesen felhőtlen volt az égbolt, amely akár unalmas is lehet. Tudom, nem az, mert megvan a szépsége és egy jól elkészített képen nagyon mutatós is, ettől függetlenül úgy érzem, ennek a képnek kifejezetten jót tett a pár felhőcske Tihany égboltján.

A tervek szerint a kép elkészítése során a Lee Filters Big Stopper ND szűrőjét is szerettem volna használni (ahogy a délután készült képek egy részénél is), hogy a felhők elmosásával kicsivel több dinamikája legyen a témának, de mivel délután sikeresen összetörtem, így erre nem volt lehetőségem, így kiegészítésként, az eget kicsit jobban hagsúlyozandó egy 0.9-es átementes ND szűrő volt csak fent az objektív előtt.

Itt jut eszembe, hogy a Lee lapszűrők használatakor a legjobban most már nem arra kell figyelni, hogy

  • perem és sarokban sötétítik erőteljesen a képet
  • a Big Stopper-nek van egy erőteljes lilás beütése

mert ezt a használat során megtanulod kezelni, illetve utómunkával ellensúlyozni, hanem arra, 

  • hogy ne törd össze a szűrőt egy óvatlan pillanatban ?

Elsődleges célja a kiruccanásnak nem a fényképezés volt, hanem egy kis csavargás Tihanyban, az apátság mellett. A környék szép, sok szép témával, viszont ugyancsak sok turistával ami a fényképezést erőteljesen korlátozza. 
Ha kifejezetten fényképezni szeretnél menni Tihanyba, akkor a hajnali órák a nyerők, hisz a nyári esték sem lesznek vélhetően nyugodtabbak, mint a nappalok. Azt hiszem kijelenthetem, hogy Tihany is megér még egy utat, kifejezetten fényképezés céljából!

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: