Hogy építsük fel fotós portfóliónkat?

Ahhoz, hogy be tudjuk mutatni munkánkat fotós portfóliót kell építenünk. De milyen legyen? Mi a jó megoldás? Ki a célközönségünk? Ezek mind mind olyan kérdések, amelyek hatással vannak az eredményre és arra, hogy végül is milyen lesz a portfóliónk. Fotós portfóliónk által ismer meg minket a világ, a portfólió által találnak ránk részben megrendelőink. Szóval az önmarketingünk egyik nagyon, ha nem a legfontosabb tényezője!

Mik az első, alapvető kérdések, amelyeket el kell dönteni a fotós portfólió felépítése során?

Szerintem nincs 100%-osan jó recept. Minden esetben mérlegelnünk kell, mik azok a célok, amelyeket el szeretnénk érni portfóliónkkal és ennek eléréséhez kell igazítanunk azt. Viszont van pár olyan alapvető kérdés, már a legelején, amit mentén elindulhatunk a kialakítás felé.

Én elsődlegesen abból az irányból közelítem meg, hogy online vagy nyomtatott portfólióra van e szükségünk. Minden esetben az online híve vagyok, azon egyszerű okból kifolyólag, mivel az folyamatosan fejleszthető, mindig a legfrissebb képeket is mutathatja, illetve, ha időközben változik a célunk, könnyen hozzáigazítható ahhoz. S nem utolsó sorban, az interneten a megfelelő támogatással (pl. SEO) ezen keresztül könnyen ránk is találnak.

Természetesen a nyomtatott fotós portfólió létjogosultsága sem vitatható, de személy szerint inkább kiegészítőként tekintek rá jelenleg és szükség esetén egy-egy kiemelt téma, vagy projekt bemutatására használnám.

Kategorizáljuk a képeinket? Ha igen, mi alapján?

Nem kérdés szerintem. Igen. Témakör szerint. Nem kell, hogy minden témakörből legyen portfóliónk, hisz nem is biztos, hogy minden témakörben szeretnénk fényképezni, vagy minden témakörben már rendelkezünk megfelelő mennyiségű jó képanyaggal. A megfelelő mennyiségű képanyagra sincs arany szabály, de egy üres portfólió sem mutat jól, így én azt javaslom, hogy minimum 10 képünk legyen kategóriánként és 30 kép felett gondoljuk végig, szét tudjuk e bontani alkategóriákra, míg 50-nél több fényképet semmiképp nem ajánlok, mivel a végét már nagyon kevesen fogják megnézni.
Rossz, vagy nem tökéletes képet ne tegyünk ki a portfóliónkba, mert bár úgy tartja a mondás, hogy a negatív reklám is reklám, de ebben az esetben itt ebből nem tudunk előnyt kovácsolni!

Szóval, ha a témakörön belül is tudunk még kategóriákat létrehozni, gondolkozzunk el rajta, érdemes e. Nagyon egyszerű példa: az egyik kategória az épületfotózás a portfólióban. Ha van 20-30 jó épületfotó, amit be szeretnék tenni, az teljesen rendben van. De ha már 50+ jó képem van, és ezeket mondjuk külön is tudom válogatni, akkor itt már érdemes az épületfotók esetében külön alkategóriába rendezzem a külső fényképeket, illetve például az enterior képeket.
S itt akár egy hosszabb vitába is lehetne keveredni, hogy valóban szükségünk van e a portfólióban 50 darab fényképre egy témán belül, vagy sem. Ha az 50 darab kép egy része igazából nem különbözik a többitől, csak annyiban, hogy más helyszínen fotóztuk, akkor nincs ekkora mennyiségre szükségünk. Az 5. ugyan olyan kép után már unni fogja a néző és nem fogja végig nézni a portfóliót.
Viszont ha minden kép egyedi, különleges és más, akkor bátran mutassuk meg, mivel pont arról fognak árulkodni, hogy nem vagyunk sablonosak, sokoldalúan tudjuk ugyan azt a témát megfogni és még sorolhatnám.
Az alkategória létrehozása esetében gondolkozzunk el, hogy a jó megoldás tényleg az, hogy kül- beltéri alkategóriákra bontjuk a portfóliót, hogy áttekinthetőbb legyen, vagy (ami ebben az esetben még jobb megoldás), hogy az egy-egy épületről készült kül- és beltéri képeiből állítunk össze alkategóriát a portfólióban. Ennek tagadhatatlan előnye, hogy egyben is be tudjuk mutatni egy-egy munkánkat, de annál jobban ügyelnünk is kell arra, hogy az így összeállított alkategória (vagy nevezzük inkább projektnek) legyen egységes megjelenésében és koncepciójában is, mivel ebben az esetben a képeknek nem csak egyenként kell, hogy helyt álljanak, hanem egy egységként a teljes projektnek is.

A kategóriákon belül mi alapján rendezzük képeinket?

Egy újabb nagyon nehéz kérdés, s biztos vagyok, hogy ha 5 fényképészt megkérdezünk 5 különböző szempontot fognak elmondani. Én nem szeretem a hasonló stílusú képeket a fotós portfólióban egymás mellé rendezni. Ennek oka, hogy adott esetben ugyan arról a modellről lehet több nagyon jó képem is, de ha ezeket egymás mellé rendezem, első benyomásra már kicsit sablonosnak tűnik a portfólió. Szóval szerintem érdemes keverni a különbözős stílusú, témájú, tárgyú képeket egy fotós portfólió kategórián belül.
Ez természetesen a projekt típusú alkategóriákra nem igaz, ott úgy gondolom érdemes egy irányvonalat követni.

Mi alapján válasszuk ki, mely képek ne kerüljenek bele a fotós portfóliómba?

 • életlen képeket ne mutassunk be
 • modellképek esetében ügyeljünk a vágási szabályokra – nem vágunk le ujjakat, nem vágunk hajlatokban, satöbbi
 • semmiképp ne válasszunk olyan képet, amely csak közepes, de számunkra érzelmi jelentősége van – nem biztos, hogy másban is ébreszt érzelmet, de ha nem, akkor már csak a középszerűségét látják meg, bármennyire is szeretjük mi az adott képet!
 • ha nem művészi fotóról van szó, vagy nem épp ez volt a szándékunk, ezzel tudjuk a témát kiemelni, ügyeljünk rá, hogy ne legyen a kép túl- vagy alul exponálva
 • ne azért kerüljön be egy fotós portfólióba a kép, mert a facebookon vagy az instagramon sokan lájkolták
 • ne mutassunk be olyan képet, amely utómunkája nem tökéletes!
 • ne utómunkázzuk túl a képeinket!
 • ne használjunk olyan képeket, amelyek nem tükrözik stílusunkat

S mely képek szerepeljenek a fotós portfóliónkban?

 • csak a legjobb képeinket töltsük fel
 • ne töltsünk fel hasonló vagy ugyan olyan képeket
 • kérjük ki mások véleményét is
 • ha lehetőségünk van rá, kérjük ki szakmailag hozzáértők véleményét
 • kezdjük és fejezzük is be a portfólió galériánkat erős képekkel, hogy érdemes legyen végignézni
 • inspirálódjunk más fotósok portfóliójából

De nem csak a képekre helyezzünk nagy hangsúlyt, hanem arra is, hogy, bár egy kép többet mond ezer szónál, de ahhoz, hogy az online fotós portfóliónk a keresőmotorokban is jó helyezést érjen el, bizony szavakra, azaz szövegekre is szükségünk lesz. Ha valaki elég erősnek érzi magát, s ideje is van bőven, a fotós portfólióját, akár bloggal kiegészítve maga is megépítheti

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: