Hova tűnnek a szakmai és / vagy jó fotós blogok?

A tegnapi estén úgy gondoltam, végre van időm olvasni kicsit. Gondoltam, körbe nézek, mi történt a nagyvilágban, milyen újdonságok jelentek meg, ki miről írt, felkeresem a kedvelt fotós blogokat…

Bevallom, volt pár fotós blog az utóbbi időben (kifejezetten magyar blogokra gondolok most) amelyeket szívesen olvastam, s amelyekkel soha nem is akartam konkurálni, de adott esetben inspiráltak, vagy épp naprakészen tartottak. Érdekes cikkeket írtak. Érdekes témákat vettek elő.
Még ha nem is olvastam el mindent, de legtöbb esetben, ha elolvastam a cikket, mert a cím felkeltette érdeklődésem, nem csalódtam, jó, összeszedett anyagot kaptam és olvashattam.

Szóval, hetek óta nem volt időm csak úgy olvasgatni, gondoltam, ezt most bepótolom. Már régóta feltűnt, hogy a vaku.hu egyre kevesebb és talán kevésbé összeszedett cikket jelenít meg, ettől függetlenül elcsodálkoztam, hogy már nincs. A régi cikkek sincsenek már sohol, az domain egyszerűen át vannak irányítva a mikrosat oldalára. Volt – nincs. Nem volt független fotós blog, de ha valaki pont az általuk forgalmazott márkák iránt érdeklődött, kifejezetten jó információkat találhatot, sőt!
Nem tudom, mi állhat a háttérben, feltételezem, hogy a világ nagyot változott, s jelenleg a fotós szaküzletek is meg kell hogy húzzák a nadrágszíjat, bár nem biztos, hogy egy oldal teljes megszüntetése az előzményekkel együtt a legjobb megoldás erre. Vagy más volt az ok. Mindegy is.
Sajnálom, mert régebben igazán jó írásokat lehetett itt olvasni.

A következő, még nagyobb döbbenet a Fotósarok Blog megszűnése volt. A legjobban talán a teszteket szerettem, illetve azt, hogy sok-sok oldallal ellentétben nem arról szólt az oldal, hogy külföldi blogokból mazsolázva, picit átfogalmazva fordítás közben írt meg valamit, saját vélemény és tapasztalat nélkül.
Itt volt bőven saját tartalom, saját vélemény, saját tapasztalat! S imádtam, hogy a képek is sajátok voltak sok esetben. Egyszerűen fogalmazva komolyan vette a szerző a dolgot és mindezt a legjobb minőségben adta át. Csak nézzetek rá a Sony A7R III teszt cikkre… Ezt a minőséget tanítani kellene… Ehelyett döbbenten nézem Korecz Márk utolsó bejegyzését az oldalon

Fotósarok blog

Ezek után már csak egy magyar fotós blog van, amit érdemesnek tartok elolvasni, az pedig Völgyi Attila fotóriporter blogja. Érdemes ránézni. Kicsit már a témája, kicsit más a stílusa, de jó. Kedvelem.

S ami most foglalkoztat, mint gondolat, az az, hogy tényleg ennyire nincs igény a magyar fotós társadalomban, hogy első kézből kapjanak információkat a fotózásban végbemenő folyamatokról, újításokról?
Ennyire nincs igény hazai tesztekre, hogy a nagy gyártók, azok hazai forgalmazói nem tudják támogatni a szakmát? Vagy nem tudják elviselni, hogy az igazán korrekt írásban a negatívumok is elhangzanak?
Ennyire felhígult ez az egész, vagy épp ennyire érdektelenek vagyunk? Igen, felhígult, mert boldog – boldogtalan fotósnak akarna állni, vagy annak képzeli magát a telefonja mögül is, de van az a réteg, aki akár hobbiként, akár szakmaként is, de komolyan veszik a fényképezést…
Azt nem hiszem, hogy a külföldi blogok annyival jobbak lennének. Hogy nem lehet erre a „piacra” releváns szakmai blogot írni…

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: