Jinbei M-6 2 az 1-ben boom lámpaállvány

Már egy ideje szemezgetek a boom állványokkal, többek közt a Jinbei M-6-al is, amelyek azon felül, hogy megkönnyítik a stúdió vakuk, lámpák pozicionálását, igen hasznosak tudnak lenni egyéb fényterelők, fényformálók használata során is. Sokszor gondolkoztam rajta, hogy valami egyszerű kis kiegészítő is megfelelhet akár, amelyet bármelyik lámpaállványra fel tudok szerelni, viszont az a gondolat, hogy ha már vesz az ember egyet, akkor az hosszabb távon is ki tudja szolgálni erősebb volt.

Miért pont a Jinbei M-6?

A válasz nagyon egyszerű. Egy olyan állványt szerettem volna, amely nincs túlárazva, de nem no-name, azaz valamilyen szinten meg is bízhatok benne. Azt gondolom nem kell elmagyarázni, hogy ahogy a fényképezőgép állványon sem spórolunk, így a drága stúdiólámpáinkat, stúdió vakuinkat sem bízzuk pár ezer forintos állványokra, hisz ha az felborul, a megspórolt összeg sokszorosát fogjuk kifizetni új fényforrásra.

Az elvárások közé tartozott, hogy lehetőleg legyen kereke, azaz könnyen lehessen mozgatni, felszerelt fényterelőkkel vagy lámpával is, mégis legyen közben stabil. Az sem baj, ha jó magasra ki lehet húzni, s nem 3-4 kg a maximális terhelhetősége, hisz egy komolyabb stúdió vaku egy nagy softboxal nem könnyű, főleg nem kihúzott boom karral.

S mind emellett a megrendelés pillanatában akciós is volt, így kiszállítással együtt sem lépte túl az ára a 60.000 Ft-ot. (Összehasonlításként más, neves állványgyártó hasonló terméke, fele teherbírással és kerekek nélkül 50%-al drágább.)

Jinbei M-6 Boom állvány, boom kar, lámpaállvány
Jinbei M-6 2 az 1-ben boom lámpaállvány - Bastie Blog

Mit tud a Jinbei M-6?

Maga az állvány (s ezzel leginkább a csomag átvételekor szembesültem) nem könnyű és nem kicsi. Az állvány önsúlya 18,5 kg, cserébe viszont nagyon erős és annál is stabilabb. Szóval felborítani szinte lehetetlennek tűnik. Itt látszik is mekkora előny, ha vannak kerekei, mert felszerelten mozgatni nem lehetetlen ugyan, kerekek nélkül, de abban az esetben könnyen előfordulhat, hogy mégis felborítjuk és összetörjük a stúdió vakunkat, vagy valamelyik másik berendezési tárgyunkat.

Szóval visszatérve a tulajdonságaira, az állvány több, mint 4 méterre húzható ki teljes magasságban (kihúzott, függőleges boom karral), legkisebb magassága pedig 149 cm. A boom kar teljes kihúzott hossza 180 cm, így akinek a közel 1,5 méteres minimum magasságnál alacsonyabra kellene a stúdió lámpáját pozicionálnia, a boom kar megfelelő beállításával szinte a fölre is le tudja lógatni.
Az állvány teherbírása 20 kg, amit valljunk be, nem igazán fogunk tudni maximálisan kihasználni, de a tudat, hogy van benne tartalék, mégis csak megnyugtató.
S ami ugyancsak említésre méltó, hogy mind a kerekei, mind a teljes állvány, beleértve a rögzítőket, adaptereket, rendkívül jó minőségűek!
Ami esetleg hátrányként felróható, hogy más gyártókkal ellentétben nem vas ellensúllyal szállítják, hanem egy üres zsákkal, így a ellensúlyról magunknak kell gondoskodnunk. De ez sem tragédia, hisz 4-5 kg homokot, csomagolva pár száz forintért tudunk venni, legrosszabb esetben egy állatkereskedésben (madárkalitkák mellett 🙂 ).

Szóval le a kalappal a Jinbei előtt, igazán jó terméket raktak össze! Abban szinte biztos vagyok, hogy a jövőben is, ha lámpa állványra lesz szükségem, akkor első körben a Jinbei háza táján fogok körülnézni.

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: