Mi az SFTP protokol?

Az SFTP (SSH File Transfer Protocol vagy Secure File Transfer Protocol) egy biztonságos fájlátviteli protokoll, amely az SSH (Secure Shell) protokollon keresztül biztosít titkosított kapcsolatot, így lehetővé téve fájlok biztonságos átvitelét egy helyi és egy távoli rendszer között. Az SFTP nem csak fájlátvitelre használható, hanem számos más műveletre is, mint például fájlok és könyvtárak listázása, átnevezése, létrehozása, és törlése a távoli szerveren.

Az SFTP előnyei közé tartozik:

  • Biztonság: Az SFTP az adatok titkosításával védi azokat a lehallgatás és manipuláció ellen, ami különösen fontos nyilvános hálózatokon, mint az internet.
  • Meglévő infrastruktúra: Az SFTP az SSH infrastruktúráját használja, amely széles körben elterjedt és jól támogatott, így nem igényel külön titkosítási szolgáltatások beállítását.
  • Funkcionalitás: Az SFTP számos funkciót támogat, ami túlmutat a puszta fájlátvitelen, beleértve a fájl tulajdonságainak lekérdezését, szimbolikus linkek kezelését, és többet.

Az SFTP és az FTPS gyakran összekeveredik, de fontos megkülönböztetni őket:

  • SFTP az SSH alapú fájlátvitel, amely a port 22-t használja alapértelmezés szerint.
  • FTPS (FTP Secure vagy FTP SSL) az FTP egy kiterjesztése, amely SSL vagy TLS titkosítást használ az adatátvitel biztonságossá tételéhez.

Az SFTP a modern, biztonságos fájlátviteli igényekre ad választ, kínálva egy megbízható megoldást az adatok védelmére az átvitel során.

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: