Milyen konfigurációval dolgozzunk Adobe Lightroom és Photoshop alatt?

Többször is panaszkodtam már, hogy az Adobe Lightroom igencsak képes belassulni. Ennek legfőbb oka, hogy sajnos a 2017 év végi MacBook Pro videókártyája csak 2 GB dedikált memóriával van felvértezve és így a 4K-s monitort rákötve sajnos erőteljesen belassul a képszerkesztés alatt.

Ahogy előzőleg is írtam, jelenleg az Adobe is 4 GB dedikált videó memóriát javasol, ha 4-5K-s monitorral szeretnénk dolgozni. Nos, ezt notebookon azért egy nem annyira könnyen kivitelezhető feladat, mivel a hordozható gépeken az ember nem cserél olyan könnyen grafikus kártyát a Lightroom kedvéért. Elvileg a Lightroom 2GB videó memóriával is elketyeg, de érezhető, hogy azért hagy ez némi kívánni valót…

Mit tudunk ilyenkor tenni?

Egyértelmű a válasz, gépet kell cserélni, vagy vissza kell venni az igényekből. Az utóbbi nem feltétlenül járható út, hisz az ember nem azért vesz 4K-s fotó szerkesztésre alkalmas monitort, hogy utána ne használja ki. Szóval marad a gépcsere vagy fejlesztés. Apple termék esetében, hacsak nem Mac Pro-val dolgozik az ember, a fejlesztésről le is mondhatunk, ott csak a csere jöhet szóba.

Az Apple hordozható gépcsaládját nézve jelenleg egy használható Macbook Pro, 16″ kijelzővel, 6 magos, 2,6 GHz-s processzorral, 512 GB SSD tárhellyel, 16 GB memóriával és 4 GB-os Radeon Pro 5300M-es videókártyával 10 Ft hílyán 950.000 Ft-ba kerül. Igaz, ez egy olyan hordozható gép, amely a Lightroom-ot és Photoshop-ot nagyon szépen kiszolgálja. Bár sajnos 16 GB memória helyett 32 GB memória már megint jelentősen megdrágítja.

Ezt jelenleg egy hordozható gépre kissé sokallom… Najó, nem kissé…

Ha az asztali gépválasztékot nézzük, akkor az 27″-os 5K-s képernbyővel szerelt iMac 6 magos, 3.1 GHz-s processzorral, de csak 8 GB memóriával, 256 GB-os tárhellyel, és a 4 GB-os Radeon Pro 5300M-el kereken 200.000 Ft-al olcsóbb jelenleg, mint hordozható társa, de így is bő 750.000 Ft-ba kerül. S itt egy asztali gépről van szó, amit nem lehet bővíteni, s nem is egy „atomerőmű”.

Bődület…

iMac Pro-t, illetve Mac Pro-t szerintem ne is nézzük, mivel mivel mindkettő árcédulája 2 millió Ft felett kezdődik…

Szóval, 15 év márkahűség és boldogság után meg kellett hozni egy logikus döntést. Az Apple soha nem volt olcsó. De eddig mindig meg tudtam indokolni, miért vagyok hajlandó „picivel” többet fizetni, mivel cserébe nagyon jó minőséget kaptam, megbízható működést és azt az életérzést, hogy kinyitom a gépem, egyből mindig minden problémamentesen működik.
Most szükség volt arra, hogy a képeket akár nagyobb tételben is fel lehessen normális sebesség mellett dolgozni, a 4K-s monitoron is, de erre nem vagyok hajlandó ennyit költeni.

A megoldás nagyon egyszerű lett.
Adott a 4K-s monitor, illetve a 22″-os XP-Pen digitális rajztábla. Ezeket egy közép kategóriás videó kártya is szépen meg tudja hajtani, s ha ügyelünk arra, hogy annak se a legalja legyenm s 4 GB rammal is fel legyen szerelve, akkor a lightroom is nagyon fogja szeretni.
A videó kártya mellé társul egy AMD Ryzen 3600-as processzor, 32 GB 3200 MHz-s memória, egy M.2-es megható a rendszer partíciónak és egy 500 GB-os SSD amelyen épp az aktuális 1-2 év Lightroom katalógusa is elfér.
Terhelés mellett a gép nem akad meg, a 32 GB memóriát és a 6 processzor magot is nagyon szépen kihasználja, sőt még a Windows is elég szépen muzsikál ezek között a körülmények között.

Windows PC memory, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop
A windows PC memória kihasználása 32 GB memória mellett, Adobe Lightroom és Photoshop használatakor

Mindezt az Apple termékek töredékéért össze lehet rakni! S mivel nem olyan világot élünk jelenleg, amikor a pénz nem számít, akkor az ember azért hajlamos végig gondolni, hogy a különbözetből akár egy komolyabb objektívre is telik még… De ha nem lenne jó monitorom, akkor is böven összerakható a konfiguráció az iMac vagy a MacBook Pro árának feléért. Ez azért elgondolkodtató szerintem.
Mindemellett az Apple MacBook-ot is megtartottam, mert hordozható gépként azért remek kis masina. Annyi a különbség, hogy nem ő már a fő gép, ha fényképek szerkesztéséről van szó, nincs rákötve a 4K-s monitor, de ha útközben esetleg szükség lenne Lightroom-ra vagy Photoshop-ra, tökéletesen teszi a dolgát…

Szóval márkahűség ide vagy oda, manapság már az Apple termékek sem a régiek, sajnos, s utóbbi időben arányaiban drágábbak is lettek, miközben már azt sem állíthatjuk feltétlenül, hogy vannak területek ahol az amerikai gyártó gépei egyszerűen jobban teljesítenek. Legalábbis a fényképezés már nem az a terület, s egyre több helyről hallani, hogy bizony már más területeken sem kimagasló a teljesítménye. Kíváncsi vagyok, hogy majd az új, Apple által fejlesztett processzorok visszahozzák e régi fényüket, azt hiszem bőven van időm hátradőlni és figyelni, hisz a problémámat jelenleg bőven megoldottam, s arra, amire most a MacBook Pro-t használom, azt remélhetőleg már pár évig ki is szolgálja bőven…

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: