Mit tegyünk ha lassú az Adobe Lightroom? Avagy Lightroom gyorsítása csapó 2

Már többször bosszankodtam azon, hogy az Adobe Lightroom lassú, most kicsit megpróbáltam utána járni mit lehet tenni a Lightroom gyorsítása érdekében. Első körben vizsgáljuk meg, hogy az Adobe szerint mi az az ideális hardver környezet amire szüksége van az alkalmazásnak

Adobe Lightroom, Adobe Lightroom lassú, Adobe Lightroom felgyorsítása

Mennyi erőforrás kell a Lightroom-nak?

Minimális erőforrás igény Windows és macOS esetén:

Minimum ajánlás Windows esetébenMinimum ajánlás macOS esetében
ProcesszorIntel vagy AMD, 64 bit, 2 GHz-s órajel64 bites többmagos Intel processzor
Operációs rendszer64 bites Win10macOS 10.13 vagy újabb
RAM4 GB (8GB ajánlott)4 GB (8GB ajánlott)
Merevlemez2 GB telepítéshez2 GB telepítéshez, de nem lehet cserélhető tároló
Képernyő felbontás1024×768 pixel
Grafikus kártyaAMD Radenon DirectX 12 támogatással
Intel Skylake vagy újabb GPU DirectX 12 támogatással
NVIDIA GPU DirectX 12 támogatással
1 GB video RAM, 2 GB dedikált RAM (4 GB dedikált RAM az ajánlott 4-5K-s monitorok esetében)
AMD: macOS 10.13 vagy újabb Metal támogatással
Intel: macOS 10.13 vagy újabb Metal támogatással
NVIDIA: macOS 10.13 vagy újabb Metal támogatással
1 GB video RAM, 2 GB dedikált RAM (4 GB dedikált RAM az ajánlott 4-5K-s monitorok esetében)

Azt gondolom mondani sem kell, hogy a 4 GB RAM semmire nem elég, 8 GB is szűkös, no meg rendkívül lassú lesz tőle a Lightroom. Ha már használható alkalmazást szeretnénk, nem túltolva mindenféle utómunkával, akkor is a 16 GB RAM az ami szerintem elvárható, 32-64 GB RAM pedig kell, ha nagy méretű képállományokkal, utómunkával foglalkozol, netán még pénzt is keresel vele.

A 2 GB merevlemez tényleg arra elég csak, hogy telepítsük az alkalmazást. Maga a katalógus, no meg a képek nálam további 2-300 GB-ot visznek el jelenleg. Az adatokat, amelyekkel dolgozol, érdemes a leggyorsabb meghajtón tárolni, ami nem baj, ha SSD.

Processzorból pedig érdemes egy felsőkategóriást választani, mondjuk minimum egy újabb, magas órajelű, több magos Core i5-öt, vagy ezzel egyenrangú AMD-t.

Videó kártya: nos, itt sincs sok mondanivaló. Le van írva, mire van szükség. Ha nem ez jelenti megélhetésünket, akkor elég egy 4GB-os, erős videó kártya, de ha ez a munkánk, akkor bizony jobb, ha előre gondolkozunk és erősebbet veszünk, amely majd a következő 2-3 évben is kiszolgálja igényeinket, meghajtja nagyfelbontású monitorainkat, stb.

Notebook esetében már sokkal nehezebb a helyzet, mivel itt nem igazán van lehetőségünk utólag fejleszteni, processzort cserélni, memóriát bővíteni, vagy épp további SSD meghajtót beépíteni, ha szűkös a tárhely. Egy olyan notebook, ami tényleg megfelel elvárásainknak már igencsak drága lesz, így érdemes végig gondolni, hogy ha notebook-ra is szükségünk van, akkor azt csak adatmentésre, első szelekcióra használjuk a helyszínen, míg a tényleges utómunkázást az asztali gépen futó Lightroom-ban végezzük e el. Ez a kombó nem jön ki drágábban, mint egy színhelyes megjelenítővel felszerelt, az igényeknek is teljesen megfelelő notebook vagy épp MacBook Pro ára.

Mitől lassul be az Adobe Lightroom?

Az erőforrásigények taglalása után nézzük meg, mi az a leggyakoribb ok, amiért az Adobe Lightroom lassú, azaz lássunk pár Lightroom tippek-et:

 • A Lightroom katalógus és az adatok (fényképek) esetleg nem a számítógépen vannak tárolva, hanem egy külső merevlemezen.
  Azt gondolom mindenki sejti, hogy a külső merevlemez sebessége elmarad egy beépített SSD-hez képest. Ez alól mondjuk a Thunderbolt 3-on csatlakozó Samsung X5-ös SSD-je kivétel, viszont ára vetekszik egy egyszerű számítógép árával.
 • A lassú Lightroom következő oka lehet a 16 GB kevesebb rendszer memória is (igen, a 4 gb / 8 GB az vicc)
 • Lassú a belső merevlemezed. Amennyiben van rá lehetőség, a katalógust és a képeket mindig a leggyorsabb meghajtónkon tároljuk. S ez lehetőleg egy SSD legyen. Az sem árt, ha abból is egy gyorsabb típus.
 • Tele van a merevlemezed. A Lightroom gyorsítása ebben az esetben nem egy nagy furfangosság. macOS esetében elég hamar érzékelhető, hogy amennyiben kevesebb, mint kb. a tárkapacitás 20%-a áll már csak rendelkezésünkre, akkor bizony az Adobe Lightroom lassú lesz.
 • Előfordul, hogy esetleg nem a Lightroom legfrissebb verziója van telepítve. A legfrissebb verzió nem csak az új funkciók, az esetleges hibajavítások miatt fontos, hanem azért is, mivel az adobe mérnökei törekszenek a visszajelzések, tapasztalatok alapján s az alkalmazás sebességének és működésének optimalizálására.
 • Rég nem optimalizáltad a Lightroom katalógusodat. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint annak idején a merevlemez töredezettség mentesítését.
 • Be van kapcsolva, hogy automatikusan írja a módosításokat XMP állományba a Lightroom. Ekkor a Lightroom minden egyes módosítást, csúszka elhúzást, stb. beír egy külön szöveges állományba. Minden egyes képnél. S minden egyes kép megtekintésekor ezt külön be is kell, hogy töltse… Szóval rengeteg írási és olvasási művelet, legtöbbünk számára teljesen feleslegesen.
 • A Lightroom gyorsítása az Adobe Camera Raw cache növelésével is lehetséges. Ebbe az „átmeneti tárba” tölti be a Lightroom a képadatokat, amivel sokkal gördülékenyebben pörgetheted át képeidet. Alapértelmezetten talán 1 GB méretűre van állítva, érdemes 20-30 GB-ra állítani, főleg ha sok képet pörgetünk át, mondjuk azok válogatása közben. A beállítás a File Handling / Camera Raw Cache Settings- alatt végezhető el. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha tehetjük ez az állomány is a leggyorsabb meghajtónkon legyen!
 • 1:1 előnézeti képek renderelése importálásnál (Build previews 1:1). Igaz, hogy importálásnál akár egy kávét is meg fogsz tudni inni, mire végez a gép, viszont a nagyméretű képek közötti lapozás és az éles kép megjelenítése sokkal gyorsabb lesz, így összességében több időt nyersz és kevesebbet bosszankodsz.
 • Smart Preview – ez pont az ellenkezője mint az előző pont. Ez egy kisméretű kép, amelyen dolgozhatsz, ha a RAW képed nem áll rendelkezésre (mert az pl. külső adathordozón van, amely nincs bedugva). Ezeknek a betöltése sokkal gyorsabb és az utómunkázásuk is. Szóval dolgozhatsz a Smart Preview képeken ,majd ha visszadugtad a külső meghajtót, minden módosítás szinkronizálásra kerül az eredeti méretű RAW képeken is a háttérben.
 • Preview-kat utólag is létrehozhatunk a Library menü alatt a Preview menüpontban. Érdemes.
 • Dolgoztasd a videó kártyádat. A Performance / Use Graphic Processor rész alatt pipálható be.
 • Hozz létre egy új katalógust.
  Ez mondjuk egy nem teljes egyetértést jelentő pont a fényképészek körében. Személyes tapasztalatom is azt mutatja, hogy 10-20.000 képenként bizony érdemes új katalógust létrehozni
  .
  Ez a véleményem közben erősen változott. A részleteket itt tudod elolvasni.

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: