Portréfotózás stúdióban – Rita és Bence

Portréfotózás stúdióban, vagy annak eredménye akár jó karácsonyi ajándék is lehet, s bár már rég elmúlt karácsony, de most jutottam el odáig, hogy megmutassak pár képet, amely még decemberben készült az ndustrials stúdióban egy portré fotózás keretében.

A stúdióról külön nem szeretnék írni. Mindenki saját ízlése szerint választja ki, hol szert fényképezni, én biztosan visszatérek még ide. Nem csak azért, mert tetszik, kedvesek, segítőkészek (ez gondolom mindenhol igaz és megvan), hanem mert tervben van egy táncrudas fényképezés és ők rendelkeznek profi táncrúddal már. De ez jelenleg még a jövő zenéje, hisz jelenleg pont nem ez foglalkoztatja az embereket leginkább.

Miről is szólt a fényképezés?

Két ismerősömmel beszéltem meg korábban, hogy mindketten szeretnének pár képet, konkrétan portré fotózás-ban gondolkoznak, így karácsony előtt. Bence esetében pont a karácsonynak nem volt jelentősége, míg Rita kifejezetten most szeretett volna új képeket Mannával, ezzel is meglepve a családot az ünnepek alkalmából. A kellemeset a hasznossal összekötve egybe szerveztek mindkettőjük időpontját és a poén kedvéért betettünk egy páros fotózás session is a portré fotózás keretébe. Azt hiszem elég hihető képek születtek ezalatt is, bárkinek eladhatnák, hogy egy pár, pedig nem. 🙂

Attól függetlenül, hogy portrézni bárhol lehet, téli idők során, ha épp nincs nyugodt hely, vagy nem elég nagy a lakás, de lehet, hogy épp más elrendezést, hátteret, bútort szeretnél, érdemes stúdióba menni, szerencsére van kínálat bőven, ahol lehet nyugodt körülmények között portré fotózás-t rendezni.

De természetesen mindkettejükről készültek egyéni fotók is a páros portré fotózás során.

Rita én Manna

Rita és Manna lassan már visszatérő „vendégek”. Ősz elején volt egy kis kutyás kirándulás során szabadtéri fényképezés (most jut eszembe, erről még nem is kerültek fel képek… No, ezt pótolni kell). Mannával kapcsolatosan minden további nélkül ki lehet jelenteni, hogy szeret fotózkodni, jól áll neki a kamera.

Manna, Stúdió portré
Rita, Stúdió portré
Rita – Canon EOS 5D mkIV, Canon EF 50 mm F1.4 USM, 1/160 sec, f1.4, ISO 100, 50 mm
+ 2 darab Godox AD200 vaku + RL-12II LED körlámpa

Az RL-12II LED körlámpáról annyit érdemes elárulni, hogy árához képest nagyon jó. Nem kell nagy durranásra számítani, de 3200-5500K között elég jól állítható a színhőmérséklete, állítható a fényereje is, könnyű, a csomag tartalma egy kis hordtáska. Egyetlen negatívuma, hogy nem akkus, de ne legyenek telhetetlen elvárásainknak egy 30.000 Ft-nál olcsóbb lámpával szemben.

A stúdióban tudatosan nem az ott lévő eszközöket használtam (ugyebár a stúdió bérlési díjban benne van a vakuk, lámpák használata is), mivel szerettem volna mindenképp a már valamennyire ismert saját vakujaimat használni, illetve használatukat és ismeretüket tovább erősíteni.

Rita és Manna, Stúdió portré
Rita és Manna – Canon EOS 5D mkIV, Canon EF 50 mm F1.4 USM, 1/160 sec, f1.4, ISO 100, 50 mm
+ 2 darab Godox AD200 vaku

Bence

Bence jelenlegi kollégám, akivel annyit beszéltünk, hogy szüksége lenne egy jó képre, no meg közben jót szórakozunk. Ehhez képest én is meglepődtem, hogy a kamerán át nézve mennyire jó fotóalany, mivel jellegzetes arca van és mindezt kiegészíti egy erős mimikával ami kifejezetten érdekessé teszi a róla készült portrékat.

Ugyanakkor az sem lenne teljesen korrekt, ha a babérokat én aratnám le, mivel segítségemre lévő női fotósunk más pillantásokat tudott kiváltani Bencéből…

Azt hiszem a két óra, amit a fotóstúdióban töltöttünk mindenki részére nagy élmény volt. Mindamellett, hogy mindenki elégedetten mehetett haza, hisz készült (remélhetőleg) olyan kép amit szerettek volna, rengeteget nevettünk és kifejezetten jól éreztük magunkat.

Bence, Stúdió portré
Rita – Canon EOS 5D mkIV, Canon EF 50 mm F1.4 USM, 1/160 sec, f1.4, ISO 100, 50 mm
+ 1 darab Godox AD200 vaku

Technika

A fényképezésre azért telepakoltam a táskákat, nem lehet tudni, mire lehet szükség egy portré fotózás-on, így bekerült a Tamron 90 mm-es objektíve (igen, makró objektív, de jól lehet vele portrézni is) és a Canon 70-200-asa is. Utóbbival még az elején egy-két kép készült is, de a tér bőven adott rá lehetőséget, hogy pár lépéssel közelebb, vagy épp távolabb menjen az ember a témától így gyorsan lecserélésre is került.

Az este hőse a Canon 50 mm-es F1.4 USM objektíve volt. Már volt szó erről az objektívről korábban és most is bebizonyította, hogy a portré fotózás-nál verhetetlen jelenleg és ez alól a stúdió portré sem kivétel. Ha pedig az árát nézzük a teljesítményéhez mérten, akkor minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy egy kis csoda ez az üveg. Szóval aki portré fotózás-ban gondolkodik, de nincs rá hatalmas kerete, vagy csak ki akarja próbálni, az semmikép nem nyúl mellé ezzel az objektívvel!

Mindez a már ismert Canon 5D mkIV-es fényképezőgéppel párosítva nagyon jó kombó volt. Az 5D esetében a két kedvenc kiegészítőm most sem maradhatott le. Az egyik a Peak Design Clutch, a 3 Legged Thing L Bracket-je. Ennek a két kiegészítőnek köszönhetően tényleg kényelmesen tartható meg a fényképezőgép több órán keresztül is, s nem fenyeget minket az a veszély, hogy a hosszú nyakpántba esetleg beleakadunk, belebotlunk, lerántjuk a gépet.

A megfelelő megvilágításról pedig 2 darab Godox AD200, illetve egy RL-12II LED (most már H200R) körlámpa gondoskodott. A Godox-okat pedig Xpro-C vezérelte.

A felsorolás messze nem teljes, hisz a vakukon volt softbox, illetve az egyiken H200R LED fej, stb., de hogy melyik képnél pontosan mit használtam, azt most már nem tudom megmondani. Annyi biztos, hogy a portré fotózás során a Godox gyári kiegészítőit használtam, amelyek időközben sajnos a gyártó honlapjáról lekerültek már.

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: