Termékfotó készítése vizes (csepp) hatással, mintha a hűtőből vetted volna ki

Termékfotó készítésénél a legtöbb esetben az a cél, hogy felhívjuk a figyelmet a termékre. Huh, ez egy nem túl szerencsés mondat, de megpróbálom kifejteni, mire is gondolok. Szóval nem elég egyszerűen a terméket (például egy energia ital dobozást) lefényképezni. Nem elég adott esetben szépen lefényképezni, jó megvilágítás mellett, remek színekkel. Úgy kell tudnunk lefényképezni, hogy kedvet kapjunk a termékhez, hogy adott esetben össze fusson a nyál a szánkban, vagy egyszerűen csak vágyat érezzünk, hogy most bizony innánk egy energia italt.

Red Bull, tárgyfotózás, termékfotózás

Mi a baj a fenti termékfotóval?

A válasz egyszerű. Nem venném meg egy ilyenek kép alapján a terméket. Vagy épp nem éreznék késztetést arra, hogy pont ezt a terméket akarjam megvenni. Nem igazán érzem azt a késztetést, hogy milyen jó is lenne, ha most innék egy Red Bullt. Egyszerűen elsétálnék mellette.

Ahhoz, hogy tényleg hatással legyen rám a kép, a termékfotó, a reklám, az kell, hogy az adott terméket megkívánjam. A fenti kép, ha épp szomjas vagyok, maximum annyit ér el, hogy bemenjek a boltba és vegyek valami innivalót. Amúgy pedig unalmas, középszerű és még csak a világítás sem sikerült túl jól. Bár sok termékfotó esetében ennél sokkal silányabb minőséggel is találkozunk nap, mint nap.

Mit kell tennem ahhoz, hogy a termékfotó elérje a célját?

No, ennek a reklám-pszichológiáját biztos nem fogom kifejteni, mivel ez egy nagyon összetett tudomány. Maradjunk jelen esetben a józan paraszt ész keretein belül, s gondoljuk végig, mi van ránk hatással, illetve mivel kötjük össze a Red Bullt.

  • a Red Bull szárnyakat ad… – igen, ez egy modelles reklámfotó esetében jól ki is használható…
  • a Red Bull élénkíti a testet és az elmét… – ugyancsak egy modelles termékfotó esetében tudom elképzelni azt, hogy ezt a mondatot beépítsük a képbe
  • én a Red Bullt hidegen iszom… – ezzel már tudunk is kezdeni valamit!
  • sokan isznak Red Bull Vodkát… – ez mondjuk egy szórakozó helyen ugyancsak jól megfogható!

Sokáig sorolhatnám még, mi minden jut eszünkbe a Red Bullról, mint energia italról, de az utolsó két pont az, ami számunkra jelenleg fontos, vagy támpontot kell, hogy adjon.

Szóval, ha szeretnénk azt elérni, hogy a termékfotón szereplő Red Bull energiaital szomjoltó, felüdítő hatása jöjjön át, szerintem egy jó mód, ha a frissen a hűtőből kivett dobozt fényképezzük le, ahol a hőmérséklet különbség miatt a keletkező pára cseppekben csapódik ki.

Hogy fényképezzünk cseppeket, mintha frissen a hűtőből vettük volna ki az energia italt?

Erre több módszer is létezik.

Az egyik, ami esetleg egyből eszünkbe jut, hogy kivesszük a hűtőből és lefényképezzük. Maga az elgondolás nem is olyan rossz, azt leszámítva, hogy perceken belül ezek a cseppek elkezdenek lecsorogni, s már nem lesz szép a kép…

De természetesen ezeket a cseppeket imitálhatjuk is. A lényeg, hogy a fényképezés ideje alatt maradjanak rajta a dobozon és ne kezdjenek el összefolyni, illetve lefolyni. Erre nagyon jó lehetőség a glicerin. Glicerint vehetünk gyógyszertárban, internetről. Talán a legjobb beszerzési forrás az elektromos cigit használók által látogatott weboldalak, webáruházak, hisz ott igen jó áron tudunk nagyobb mennyiségben is rendelni, házhoz szállítással. A lényeg a mi esetünkben, hogy ezt utána hígítsuk fel 1/3-ad vagy 1/2-es arányban vízzel, öntsük be egy fújós flakonba és permetezzük le vele az tárgyat, amelyet termékfotózni szeretnénk.

A glicerin mellett a másik lehetőség a folyékony glükóz. Ezt elvileg otthon is el tudjuk készíteni, de boltban (például sütemény kiegészítős boltok) is meg tudjuk venni, pár száz forintért. A folyékony glükóz esetében ügyeljünk rá, hogy az átlátszó, víztiszta legyen. Ezt is vízzel hígítjuk (1/2-es arányban) és ugyanúgy egy pumpás flakon segítségével tudjuk befújni a terméket, amelyet fényképezni szeretnénk. Könnyebb elkeverni, ha a víz langyos vagy meleg, de ebben az esetben a fújás előtt várjuk meg míg teljesen kihűl!

Mindkét fenti módszer tökéletesen megfel céljainknak, mégis van köztük különbség. Én személy szerint a folyékony glükózt jobban szeretem használni, az alábbi okokból:

  • a glicerinnel ellentétben a folyékony glükóz sokkal kevésbé szabályos cseppeket hoz létre szerintem, így természetesebbnek tűnik
  • a folyékony glükóz 2-3 óra alatt teljesen rászárad a termékre, így azt már szabadon lehet mozgatni, dönteni, dolgozni vele, nem kenjük el véletlenül sem a cseppeket
  • s mivel megszárad, utána már kevésbé izgulnak rá a darazsak 😉

Mire ügyeljünk fényképezés közben?

A fényre! Vegyük figyelembe, hogy az üvegen, dobozon, vagy amire épp fújtuk a folyékony glükózt, vagy a glicerines oldatunkat, ott sok sok apró csepp jelenik meg. Ezek az apró cseppek részben lencseként működnek, illetve sok esetben egészen másképp verik vissza a fényt, mint maga a termék, amelyet termékfotózzunk!

Szóval a tudatos fény használat nagyon fontos! Sok esetben nem is közvetlenül a tárgyat világítjuk meg, mivel a sok kis apró csepp ilyenkor hajlamos kiégni, hanem okosan használt derítőlapok segítségével, lágy fénnyel érjük el a kívánt hatást.

Na de lássuk is, hogy néznek ki ezek a cseppek a fényképeken:

Red Bull, tárgyfotózás, termékfotózás

S ahogy látható is, ha egy kicsit túlfújjuk a terméket, még egy kis megfolyást is tudunk imitálni, de mégis ellenőrzésünk alatt tartjuk az egészet.

A fenti kép a 90 mm-es Tamron Macro objektívvel készült, f8-as rekesszel, 1/125-ös záridő mellett. A doboz felülről lett megvilágítva (mármint a nyitó része felöl, ami nem látszik a képen) és mind a bal, mind a jobb oldalán a fényt egy-egy derítőlap segítségével tereltük a megfelelő helyre. Szerintem jó lett, s ha én meglátnám útközben, szívesen innék is egy kék áfonyás Red Bullt…

Red Bull Vodka

S ha már benne voltam a Red Bull fényképezésbe, gondoltam, a szórakozó helyek egyik kedvelt párosítását is megpróbálom megörökíteni.

Red Bull, Absolut Vodka, tárgyfotózás, termékfotózás

Itt már nagyobb a kihívás, hisz a vodkás üveget hátulról világítjuk át (ez hozza létre az üveg tükröződését is), ami jót tesz a pohár tartalmának, de a Red Bull-t mindenképp szemből, oldalról kell megvilágítanunk, úgy, hogy a kis cseppek ne égjenek ki, azaz derített lágy fénnyel. S bár a néző ebből 95%-ban semmit nem fog érzékelni, a fényképésuz számára egy ilyen termékfotó elkészítése mégiscsak öröm, hisz nem a megszokott és idővel monotonná váló feladatott kellett sokadszorra megoldania. A kép további érdekessége, hogy csak rendes jéggel tudtam dolgozni. Ahhoz, hogy a jég közbe ne kezdjen el megolvadni, folyni, minden beállítást elvégeztem „szárazon”, azaz minden részlet és annak megvilágítása jég nélkül beállításra került, s amikor az általam elképzelt hatást elértem, csak akkor került a pohárba, illetve az asztalra (fekete üveglapra) a jég, hisz itt már minimális finomítás mellett, de szinte csak meg kellett nyomni az exponáló gombot.

További termékfotók

sszever

sszever

Hasonló cikkek

Fotós portfólió

Hogy építsük fel fotós portfóliónkat?

Ahhoz, hogy be tudjuk mutatni munkánkat fotós portfóliót kell építenünk. De milyen legyen? Mi a jó megoldás? Ki a célközönségünk? Ezek mind mind olyan kérdések, amelyek hatással vannak az eredményre és arra, hogy végül is milyen lesz a portfóliónk. Fotós

Tovább olvasom »