XP-Pen Artist 22E Pro digitális rajztábla, digitalizáló tábla

Az XP-Pen Artist 22E Pro egy 22″-os, igen impozáns méretű digitális rajztábla, vagy digitalizáló tábla, grafikus tábla, vagy nem is tudom mi a pontos megnevezése ezeknek az eszközöknek, legalábbis a magyar interneten több megnevezéssel is keringenek ezek a termékek, míg az angol nyelvben egyszerűen graphic display néven emlegetik. Mindegy, ne ezen mélázzunk el a következő fél percben, hanem nézzük inkább, mit is tud az XP-Pen Artist 22E Pro digitális rajztábla!

XP-Pen Artist 22E Pro digitális rajztábla, digitalizáló tábla

XP-Pen Artist 22E Pro digitális rajztábla / digitalizáló tábla műszaki adatai:

Méretek (sz x m x m):567 x 326 x 30 mmPontosság:0,25 mm
Képernyő felbontás:1920×1080, 60 HzÉrzékelési magasság:max. 15 mm
Válaszidő:14 ms
Színmélység:16,7 MCsatlakozók:
Kontrasztarány:1000:1USB 1.1 port
Betekintési szög: 178 fokHDMI port
Nyomásérzékenység:8192VGA port
Érintési felbontás:5080 LPIDVI port

A fenti adatokból látszik, hogy maga a készülék bizony nem kicsi, így arra, hogy esetleg egy fotós munkához magunkkal vigyük, annyira nem alkalmas, de ilyen munkára ne is 22″-ban gondolkozzunk (jut eszembe a 22″ pontosabban 21,5″)!

De maradjunk egyenlőre a műszaki adatoknál!

Mérési adatok, (színhűség) színvisszaadás, kalibrálás:

A gyártó 77-82%-os Adobe RGB „színhűséget” ígér, ami a mérések alapján majdnem helytálló. A pontos adatok:

  • 97% SRGB
  • 75% AdobeRGB
  • 77% P3
  • 71% NTSC
xppen22e - Bastie Blog

Megjegyzem, hogy a közel másfélszer ennyibe kerülő konkurrens termék (Wacom Cintiq 22) is 72%-os NTSC színvisszaadással és szinte betűre megegyező műszaki specifikációkkal bír.
Nem szeretném összehasonlítani a két gyártó termékét, legfőképp mivel Wacom-ot nem használtam még és az nem lenne teljesen korrekt, ha csak az adatlapja alapján alkotnék véleményt, de első ránézésre az alapján a két termék ugyan azt nyújtja.

Miért ezt a méretet választottam?

Sokat gondolkoztam, hogy melyik legyen a nyerő. Az XP-Pen Artist 22E Pro-ja vagy esetleg az Artist 15.6 Pro-ja? Időm volt bőven végig gondolni, hisz a hosszú Home Office alatt pont nem hajtott a tatár…
A kisebbik digitális rajztábla vagy digitalizáló tábla mellett szól, hogy valamivel jobb a színvisszaadása (88% NTSC, 120% sRGB), van egy jól használhatónak tűnő tekerő gombja, s kisebb a mérete.
A kisebb méret ugyanakkor gondolkodóba is ejtett. Kicsi, könnyű, hordozható. Bárhova magaddal tudod vinni. Ugyanakkor ez egy kicsit hátránya is, ugyanis emiatt nincs hozzá állítható talp, azaz vagy fektetve használjuk, vagy 20 fokosan megdöntve, ami azért eléggé bekorlátozza annak állítását és adott esetben kényelmes használatát.
Az XP-Pen Artist 22E Pro esetében pedig ugyancsak a mérete volt az, ami legalább annyira gondolkodóba ejtett. Lássuk be 22″ nem kicsi. Egyértelműen kizárja az eszköz hordozhatóságát, viszont cserébe egy hatalmas munkaterületet kapsz, ami hatalmas előny. Nem kell erőltetned a szemet, tényleg kényelmesen látsz rajta mindent… Itt jegyezném meg, hogy 22″ esetében például egy 4K-s felbontást már nem tartanék kényelmesen használhatónak órákon át. Tudom, most jön az az indok, hogy dehát sokkal közelebbről nézed, mint egy mezei monitort… Kipróbáltam a 4K monitorom nagyon közelről nézve. Gyönyörű színei vannak, gyönyörű részletesség, hihetetlen éles kép, s sokkal nagyobb területe látható a képnek de gyorsabban is éred el a 100% feletti nagyítási arányt, hogy kényelmes, nagy mozdulatokkal tudj retusálni, amikor a kép már lassan szétesik. Persze, nem kell akkorára nagyítani, de akkor ugyanazokkal a kis mozdulatokkal kell dolgoznod, mintha egy sokkal kisebb digitális rajztáblát választottál volna. Azaz elveszik az előnye. Szerintem. S akkor arról ne is beszéljünk, hogy notebook-ra kötve a 4K-s felbontás meghajtása nagyobb feladat is, mint a FullHD felbontás meghajtása. Az, hogy sima monitorként s használható ugyancsak megerősített abban, hogy a FullHD felbontás bőven elég, ugyanis a 22″ túl kicsi 4K-hoz. Munka szinten a 27″-ról is ez a véleményem a 4K-val kapcsolatosan.
Ugyancsak a nagyobb digitális rajztábla mellett szólt, hogy teljesen szabadon dönthető állvánnyal szállítják, illetve hogy bár tekerő tárcsája nincs, de 16 szabadon beállítható gombja van cserébe.

Első lépések és ismerkedés, használat

A csomag kibontása után volt egy kis izgalom, mégis csak egy új, nem kicsi kütyü érkezett. Nagyon korrektül csomagolva. A csomagot kibontva elégedetten mértem fel a méretét az eszköznek. Bizony ez munkaterületnek jó nagy lesz! A csomag tartalma nem hagyott kívánni valót. Maga a digitális rajztábla mellett volt még benne bőven kábel. Mivel HDMI mellett DVI és VGA csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik, minden kábelből is kapunk, de értelemszerűen egy USB kábel és a tápkábel is helyet kapott benne. A kábelek mellett egy henger alakú toll tartó, 10 pótheggyel, illetve egy tartalék tollat és egy rajz kesztyűt is tartalmazott a csomag.

Az eszközt az asztalra helyezve és a megfelelő kábeleket összedugva pedig életre is kelt. Ami a digitalizáló tábla esetében fejlődési lehetőség, az az, hogy minden további nélkül a két kábelt (monitor kábel és USB) ami az XP-Pen-t összeköti gépünkkel, ki lehetne szerintem váltani egy USB-C kábellel, de legalább egy átalakítóval a képernyő mögött, hisz manapság már minden modern számítógép rendelkezik USB-C interfésszel, így egy kisebb kábel kavalkádot el lehetne kerülni. De nem panaszkodom, a digitális rajztábla előnyeit ez messze nem tudja csorbítani.

Ugyancsak nagyon jó az XP-Pen monitor állvány megoldása is. A digitális rajztábla nagyon kényelmesen, precízen és jól dönthető, annak megfelelően, hogy kényelmes dolgoznunk rajta, vagy épp csak képernyőként használjuk. Aki ennél kicsivel nagyobb rendre vágyik, vagy épp arra, hogy amennyiben nem használja, akkor könnyedén el tudja tolni hátra az eszközt, ami a gyári konzollal nem lehetséges, hisz gumizva van a talpa, hogy ne tudjon elcsúszni, annak érdemes befektetnie egy monitor tartó konzolra a digitalizáló tábla kényelmesebb használatához. Én favoritként az Ergotron LX Desk Mount Monitor Arm-ját néztem ki. Mindenképp előnye, hogy ha épp hely kell az asztalon, akkor azt csuklómozdulattal teremt az ember.

Vélemény

Az elmúlt hetek tapasztalata alapján jó döntés volt. Egy igazán jó terméket sikerült választani, jó áron. A digitális rajztábla használatához nagyon gyorsan hozzá lehet szokni. Utána egérrel retusálni már rendkívül furcsa és idegen érzés. Szóval aki sokat retusál, esetleg rajzol, mindenképp ajánlani tudom egy digitális rajztábla vagy digitalizáló tábla beszerzését. Tényleg nagyban megkönnyíti a munkát.
Ami a méretet illeti… Ezt mindenki maga kell, hogy eldöntse. Én nem bántam meg, hogy a nagyobb XP-Pen mellett döntöttem, hisz adott esetben monitorként is kényelmesen használható!

Az a kérdés, hogy XP-Pen vagy Wacom pedig valószínűleg egy örök vita lesz.
Különböző csoportokban lehet olvasni olyan hozzászólásokat, mely szerint a Wacom iparági szabvány és nem érdemes olcsó hamisítványt venni. Ez a digitális rajztábla, vagy digitalizáló tábla, vagy nem is tudom mi a pontos neve, szóval az XP-Pen esetében pont az olcsó hamisítvány, utánzat megfogalmazás nem állja meg a helyét. Ugyanakkor, ha így állunk hozzá dolgokhoz, akkor manapság bizony mindenki Ford-ot vezetne, de Sony-val sem fényképezne senki.

Magyar véleményeket erről nem érdemes túlságosan figyelembe venni. Az XP-Pen egy elég ismeretlen termék idehaza, míg a Wacom-ot sokan használnak. S sokan alkotna véleményt úgy, hogy nem használták mindkét eszközt. Külföldi fórumokon, oldalakon viszont rengeteg tesztet lehet az eszközről olvasni, illetve összehasonlításból is van bőven fent az interneten. Szóval aki tervezi egy ilyen eszköz beszerzését, vegye a fáradtságot és járja kicsit körbe a témát, hisz azért jópár száz EUR-ról van szó.

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: