Mire képes az Apple M1 processzora Photoshop alatt

Rengeteg helyen lehet olvasni, hogy mennyire is jó az Apple M1-es processzorával szerelt MacBook Pro, ha épp Photoshopra szeretnéd használni. Eddig nagyon is meg voltam elégedve az asztali konfigurációmmal, amelyet azért is szereltem fel, mert sajnos a 2017-es Core i7-es MacBook Pro a gyenge grafikus chip-je miatt már két éve is erősen dadogott bizonyos helyzetekben, ha 4K-s képernyőn szerettem volna képet szerkeszteni. A dadogás kérdését Adobe Lightroom témában korábban többször is körbe jártam, erről itt, itt és itt olvashattok bővebben. Erre most nem is térnék vissza, viszont lehetőségem nyílt több, mai szemmel erős konfiguráció összehasonlítására:

Lássuk, mire képes az Apple új chip-je Adobe Photoshop alatt! Tényleg versenyképes?

Bár korábban már leírtam, nem szeretnék kiadni közel 1 millió Ft-ot egy notebookra (s még egy Apple termékre sem, bármennyire is szeretem és tartom a legjobban használható gépnek), amely esetében nincs lehetőségem 1-2 év után a hardver bővítésére. Ennek oka egyszerűen az volt, hogy a 2017-ben vásárolt, akkor szinte a legjobbnak számító MacBook Pro kevesebb mint két év után már nem tudott a 4K-s felbontással megbirkózni az Adobe termékek esetében, mivel az alap hardver elvárások közt a grafikus kártya esetében a 4 GB memória szerepelt.

Aztán úgy alakult, hogy egy projekt keretében mégiscsak hozzám került egy új Apple MacBook Pro, M1-es chippel. Túlságosan nagy lendülettel nem is vetettem bele magam a Photoshoppolásba, mivel nem ez volt a gép célja, s mivel egy igencsak erős asztali konfiguráció ketyeg alattam. De valahogy nem hagyott nyugodni a kérdés és a kíváncsiságom győzött, így ma csak megnéztem egy gyors teszt keretében, hogy a régi MacBook-om, a jelenlegi MacBook és az asztali gép között mégis mekkora a különbség!

Lássuk a nyers számokat!

Apple MacBook Pro 15″, 2017Apple MacBook Pro 13″, 2020Asztali konfiguráció
ProcesszorIntel Core i7, 2,8 GHzApple M1 processzorAMD Ryzen 5 3600
Memória16 GB16 GB32 GB
VideókártyaIntel HD 630Apple M12 darab Nvidia RTX2060 AMP
Képfeldolgozás42 másodperc8 másodperc5 másodperc

Najó, azért azt is elárulom, hogy mi is volt a képfeldolgozási feladat.

Nemrég jelentette be az Adobe a Photoshop Camera Raw egyik új funkcióját, konkrétan az Enchance funkciót. Ez a funkció két részből áll, az egyik a RAW Details, míg a másik rész a Super Resolution. A Super Resolution bekapcsolása során az eredeti, nyers 30 MP-es RAW állományból a Photoshop interpolálással és valamilyen szintű mesterséges intelligencia felhasználásával sokkal nagyobb felbontású képet, konkrétan 120 MP-eset hoz létre. Igen, 30 MP-ből 120 MP lesz, és az eredmény is kifejezetten jó!

Apple M1 MacBook Pro - Bastie Blog
Apple M1 MacBok Pro

S mivel ez egy igen erős GPU (grafikus kártya) igényes feladat, úgy gondoltam a gyors tesztre ma este pont mg is fog felelni…

S akkor nézzük csak meg még egyszer a fenti számokat!

a 2017-es közel csúcsmodell egy elfogadható 42 másodperces eredményt hozott. Nem egy tragédia, simán ki lehet bírni, lehet vele élni, főleg, ha az ember ezt elvétve használja, nem pedig hirtelenjében 20-50-100 képet kell áteresztenie ezen a folyamaton.

Az asztali gép, két eléggé erős videokártyával nem okoz meglepetést, egészen más ligában játszik és az 5 mp-es teljesítményével igen magasra teszi a lécet. Itt mondjuk jó kérdés, hogy ennél a számításnál vajon mindkét kártya GPU-ját kihatja a Photoshop? Nos a mérések szerint nem. Csak az egyik videokártyát dolgoztatja meg (itt megjegyzem, a két videokártya nem képszerkesztés miatt van a gépben), de az Nvidia szoftverében elvileg bekapcsolható, hogy a Photoshop mindkét kártyával dolgozzon. Ezzel jelenleg nem volt időm, lehetőségem bajlódni, de egy későbbi, részletesebb teszt során mindenképp megnézzük, az mit hoz még a konyhára.

De az igazi meglepetést az Apple friss, M1-es processzora hozta! Gondoljuk végig, hogy itt az Apple első szériás saját processzoráról van szó és már most lenyűgöző és szinte hihetetlen eredményeket produkál a fenti példában! Mivel nem hittem a szememnek, sem az órámnak négyszer futtattam le a feladatot, mire elfogadtam, hogy igen, az Apple megint össze tudta rakni!

Érdemes akkor Apple M1 processzorral szerelt MacBook Pro-t venni?

Első ránézésre azt mondom igen. Jelenleg semmiképp nem tűnik rossz döntésnek. Ezt azért merem kijelenteni, mert annak a valószínűsége, hogy a Photoshop-ot a közeljövőben (azaz 3-4 éven belül) még nagyobb felbontású monitorral legyen kényelmesebb használni, mint a jelenleg nagyon jól támogatott 4-5K-s kijelzők, igen kicsi. S mellette szól még, hogy nem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy „sima irodai használat” esetén egy töltéssel közel 20 órát tudom használni… Egyszerűen fenomenális!

Ugyanakkor meg kell említeni pár negatívumot is!

Ami nekem nagy szívfájdalmam, hogy az alapfelszereltségében az M1 processzorral szerelt gépeket csak 8 GB RAM-al árulják, miközben a 16 GB hosszú távon biztos szükséges lesz. Arról nem is beszélve, ha az ember esetleg más, erőforrás igényes munkát is végez a gépen!

A másik, igazán nagy szívfájdalom (bár jelenleg együtt tudok vele élni), amire nincs igazán jó megoldás, hogy külső megjelenítőből csak egy darabot támogat! Hogy ez mennyire hardveres megkötés, azt majd a jövő megmondja, hisz láttunk már csodát Cupertino környékéről, de jelenleg ez a megkötés számomra kicsit érthetetlen. Természetesen vannak workaroundok DisplayLink-es dokkolóval, de a natív, több külső monitoros támogatás hiánya azért furcsa…

Ha megnézzük az M1-es processzorral szerelt MacBook-ok árát… Nos, összehasonlítva egy RTX 2060-as videokártyával szerelt minőségi gamer Notebookkal, minimális az árkülönbség és a két gép között hardveresen csak a képernyő mérete (13″ vs. 15″) különbözik, viszont a MacBook-ok képernyő minőségét nem érik el. Szóval, ha egy külső monitor elég és nem zavar az, hogy csak 13″-as a kijelzője, akkor igen, mindenképp megéri mellette dönteni!

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: