Mire ügyeljünk fotós állvány vásárlásakor? Tripod vagy monopod? Esetleg Gorillapod? Platypod?

A kérdés idővel minden kezdő életében aktuális lesz. Mit vegyek? Tripodot? Monopodot? Olcsó állványt, hisz nem vagyok profi fotós? Mit kell tudnia egy jó állványnak? Mitől jó egy állvány? Melyik a jó állvány? Ezekre a kérdésekre próbálok pár választ adni, bár előre le kell szögeznem, a végső döntést nem nekem kell meghoznom, hanem neked, hisz Te tudod, mire is szeretnéd használni!

Állvány fajták: Tripod, Monopod, Gorillapod, Platypod és társai

Első nekifutásra lehet, az alapfogalmakat kellene tisztába tenni:

Tripod: háromlábú fotós állvány. Az egyik legstabilabb fotós állvány, mely a nevéből is adódóan három lábbal rendelkezik, s ezeket szétterpesztve tudjuk az állványt felállítani. Az állvány lábai (legalábbis manapság) teleszkóposak, így nem egy másfél méteres eszközzel kell rohangásznunk, hanem összecsukott állapotában ez sokkal kisebb. Az fotós állvány lábait különböző mértékben is ki tudjuk húzni, így nem kell sík, egyenes felület, hanem lépcsőn, emelkedőn, egyenetlen talajon is tudjuk használni. A legtöbb fotós állvány rendelkezik magasság állítható középső oszloppal is.

Tripod, Vanguard, fényképezőgép állvány, fotós állvány, állvány,

Monopod: Nevéből is látszik, ő egy egylábú állvány és a tripodhoz hasonlóan kihúzható, teleszkópos lábakkal rendelkezik. Sokan a menetes felső végére közvetlenül a fényképezőgépet vagy az állványgyűrűvel rendelkező objektívüket csatlakoztatják. Az állvány maga így is használható, bár szerintem egy gömbfej (erről is lesz szó a cikk folyamán) ehhez az állvány típushoz is kell. Leggyakrabban sporteseményekhez használható, ahol gyors, dinamikus mozgást akarunk lekövetni, de nem tudjuk / akarjuk órákon át tartania fényképezőgép és az objektív súlyát.

Vanguard, monopod, fényképezőgép állvány, fotós állvány,

Gorillapod: A Gorillapod egy speciális fényképezőgép állvány. Legnagyobb előnye, hogy kicsi, könnyű, lábai mindenfelé hajtogathatóak, így furcsa, szűkös, speciális helyzetekben is könnyen használhatóak. Hátrányuk pont az, hogy kicsi, könnyű, mindenfelé hajlíthatóak és így annyira nem is stabilak mint egy rendes tripod, ez teherbírásuk is mutatja. Én is vettem, de az esetek legnagyobb részében (sőt szinte kizárólagosan) csak vakuhoz használom.

Gorillapod, Joby, Tripod, fényképezőgép állvány, fotós állvány

Platypod: Ha már szóba került a Gorillapod, akkor a Platypod-ról is érdemes pár szót beszélni. Előnye, hogy kicsi, könnyű, földre helyezve pár centi magasságból lehet fényképezni, de akár fára, oszlopra, satöbbi is erősíthető. Teherbírása jóval nagyobb, mint a Gorillapod-é. Hátránya, hogy mivel egy fém lemez az alja, kevésbé szabadon használható mint a Gorillapod, bár szerintem használhatóbb, a kisebb egyenetlenségeket pedig szintező csavarokkal lehet korrigálni. Nagy hasznát vettem, mikor Dunakilitin a Denkpál Hallépcsőnél jártam.

Platypod, Tripod, fényképezőgép állvány, fotós állvány

Babzsák: Említés szinten érdemes szólni a fotós babzsákról is. Ha minden kötél szakad, vagy épp csak nagyon ritkán van szükségünk egy igen alacsony állványra, vagy cipelni nem tudjuk a tripod-ot, de van hova elhelyezni, stb., akkor veszünk egy kiló száraz babot, betesszük egy vászonzsákba, amelyet lezárunk és készen is vagyunk. Olcsó és hatékony megoldás, amely befér bármelyik táska zsebbe. De természetesen kifejezetten erre a felhasználási célra gyártott terméket is tudunk venni.

Tripod, babzsák, fotós állvány, fényképezőgép állvány

Mikor van szükségünk állványra?

Bár a fentieknél több érdekesség is található, de azok már inkább a speciális igény kategóriájába tartoznak, így pl. a gépjárműre felszerelhető állványrendszerekkel, üvegre felcuppantható állványokkal most nem foglalkozom.

Azzal viszont érdemes foglalkozni, hogy pontosan melyek azok a helyzetek, amelyek állvány nélkül nem megoldhatóak, vagy csak igen nehezen.

Alapértelmezetten az állványok használatára legkésőbb akkor szorul rá a fényképész, amikor nem megfelelő fényviszonyok mellett szeretne fényképezni. Szóval leegyszerűsítve, félhomályban, sötétben, éjszaka. A másik lehetőség, az ISO felemelése a végtelenségig, de az a kép minőségének rovására megy, mert elkezd zajosodni. A másik lehetőség a méregdrága nagy fényerejű, stabilizátoros objektív, de ennek is vannak határai, csodákat itt se várjunk, s az okostelefonok reklámjainak nagy hepaja, mely szerint koromsötétben is tökéletes képet készítenek… Hagyjuk… Szóval nem megfelelő fényviszonyok mellett nincs mese, kell az állvány.

Ugyancsak nagy előny az állvány (mondjuk egy monopod), ha például sporteseményen fényképezünk. Ott a mozgás miatt a tripod kevésbé használható megoldás, hisz a monopod használatakor nem csak megszabadulunk attól, hogy sok kilót kézben tartsunk akár órákon át, de valamennyire a mozgási szabadságunk megmarad.

Csoport képek esetében, épületképek készítésekor (ott kiemelten fontos a szintezés, a párhuzamos vonalak tartása, stb.), hosszú záridős képek készítésekor (akár nappal is) és rengeteg egyéb helyzetben elképzelhetetlen, hogy megfelelő minőségű képet készítsünk, kézből fényképezve.

Akkor most milyen állványt vegyek? Mire figyeljek?

Látatlanba 10-ből 10 ember azt válaszolná, hogy első állványként kell egy tripod. S ebben igazuk is van, kivéve, ha a monopod esetében felsorolt előnyre van mindenképp szükséged.
Szerintem egy tripod megvásárlását senki nem ússza meg tartósan. S ha már pénzt adunk ki rá, akkor legalább hülyeséget ne vásároljunk! Az állványon sem szabad spórolni! Nem érdemes olcsó fotós állványt venni, kicentizni, hogy 3 kg teherbírás elég nekünk, hisz a fényképezőgépünk a legnehezebb objektívünkkel együtt is csak 2,5 kg-os. Nem leszünk boldogok, s csak az ablakon dobtuk ki a pénzt…

Teherbírás

Amire egy állvány megvásárlásakor mindenképp gondolnunk kell, az az, hogy nem csak a jelen helyzetre vesszük meg az állványt. Jobb esetben 3-5-10 évig is használhatjuk, s ennyi idő alatt azért elég sok minden fog változni a fotós felszerelésünkben. PErsze reménykedünk benne, hogy ahogy fejlődik a technológia, a komolyabb objektívek nem feltétlenül lesznek nehezebbek, de legyen tartalék a fotós állványban!
Előre természetesen nem fogjuk tudni kiszámolni, hogy négy év múlva milyen fényképezőgép és objektív súly lesz az állványon, mennyi biztonsági tartalékot hagyjunk rá, de ha egy 7-10 kg-ot bíró fotós állvány mellett döntünk, nagyon mellé nem lőhetünk. Canon EOS 5D mk IV – 800g, Canon EF 70-200 mm F2.8 L IS USM III – 1.480g, vaku, gömbfej, stb. = 3-4 kg, szóval a súlyt duplázva egy 10 kg teherbírású fotós állvány már jó választásnak tűnik.

Az állvány alapanyaga

A fotós állvány alapanyaga lehet fém (alumínium, titán, acél), fa, vagy valami műanyag szerűség (composit), de ezeknek a keveréke is. Hogy melyik a jobb? Erről lehet ádáz vitákat folytatni, de általános felhasználás mellett teljesen mindegy, főleg, ha rendben van a teherbírás és a gyártói garancia.
Szokták mondani, hogy télen nagy hidegben a fém vázas fényképezőgép állványok használata kellemetlenebb, mert hidegebb… Nekem van kesztyűm, a fotós állványnak pedig szövetszerű borítása azokon a helyeken, ahol az ember fogdossa. Szóval ez az érv sem hatott meg.
A súly esetében viszont elég nagy különbségek lehetnek, s ennek megfelelően egyenesen arányos az ára is a fotós állványnak. Azaz minél könnyebb és „modernebb” alapanyagból készül, annál drágább is.

A szerelékek, csuklók, csavarok

Itt már erőteljes szórás van a minőségben. Érdemes rá figyelni, hogy a csavarok ne csak stabilnak tűnjenek, hanem, hogy használatuk is kényelmes és gyors legyen. Nem hátrány, ha az állvány könnyen és gyorsan szétszerelhető (karbantartás) és mondjuk a cserealkatrészek (pl. csavarok) nem speciálisak, azaz évek múltán is beszerezhetőek legyenek.
A lábak esetében különbséget teszünk, hogy úgy nevezett twist lock vagy flip lock-al szerelt e a fotós állvány teleszkópos lába. Mindkettő teljesen kényelmesen használható és egyik típusa sem rendelkezik olyan érvekkel, amely miatt rá lehetne mondani, hogy jobb. Ez inkább személyes preferencia, kényelem, ízlés, megszokás dolga.

Twist lock, Flip Lock, tripod

Az nem baj, sőt előny, ha esetleg van a tripod középső oszlopának alján (már ha van középső oszlop), vagy magán a felső részen beakasztó szem, ahova karabiner segítségével tudunk súlyt, esetleg kis fotós táskát akasztani. A kiegészítő súlynak előnye szeles időjárásban fog megmutatkozni, amely képes berezegtetni, instabilabbá tenni fotós állványunkat.

A következő pont, amire érdemes figyelni, az a tripod lába (talpa). Itt is különböző formájú talpakkal találkozunk, általánosságban a gumi talpak mindegyik állvány alján megtalálhatóak. Ezek a legtöbb felhasználási területen tökéletesen meg is felelnek (kövön, csempén, laminált padlón, de a szabadban is nagy általánosságban használhatóak). Egyes típusoknál csavart behajtva fém tüske bukkan ki, ami kültéri használat esetén tud segítség lenni, illetve vannak olyan típusok, ahol a gumitalp levehető és egy menetes részbe ez a fém tüske betekerhető. Összességében hasznos funkció, bár az utóbbi négy évben nem volt rá példa, hogy levettem volna a gumitalpat, hogy a helyükre tüskét tekerjek be, de sziklás, nedves környezetben előnyös lehet használata.

Tripod, tripod talp, állvány talp, állvány tüske, fotós állvány

A középső oszlop

Ami a fentieknél egyértelműen fontosabb, az a középső oszlop. Természetesen vásárolhatunk fotós állványt középső oszlop nélkül is, de szerintem érdemes a megfelelő középső oszloppal rendelkező tripodot választani. A középső oszlop leggyakoribb funkciója, hogy segítségével az állványon a fényképezőgépet magasabbra pozicionálhatjuk. S lehet, hogy évente csak egyszer lesz rá szükség, de akkor bizony jól jön, s bosszantó lehetne, ha nincs.
Másik fontos funkciója, hogy a fotós állványon megfordítva a középső oszlopot, a fényképezőgépet, stabilan a fényképezőgép állványon rögzítve (fejjel lefele) „mélyen”, azaz kifejezetten alacsonyan tudjuk használni. Ezzel képesek vagyunk egészen érdekes szemszögből, de mégis állványról fényképeket készíteni Gorillapod vagy Platypod nélkül is.
S ha már komoly fotós állványt veszünk, akkor válasszunk olyat, ahol ez a középső oszlop kicsit multifunkciósabb.

Vanguard, Tripod, Alta Pro 2+, fényképezőgép állvány, fotós állvány

A fenti képen jól látszik, hogy a fotós állvány középső oszlopa nem csak merőlegesen használható a föld felé, hanem párhuzamosan, illetve döntve is. Ez mind terepen nagyon hasznos funkció (nem egy fénykép készült így gyenge fényviszonyok között, az általam vélt legjobb szemszögből), mind tárgyfotó illetve makró esetében. Itt természetesen a lábak széjjelebb terpesztése nem csak a kép miatt történt meg, hanem mert a súlyközéppont sem a fényképezőgép állvány közepén van ebben az esetben. A fényképezőgép állvány választásnál a széjjelebb terpeszthető lábak még ki nem hajtható oszlop mellett is nagyon hasznos, erőteljesen növelhető vele a fotós állvány stabilitása!

Hordtáska

A nevesebb gyártók jobb fényképezőgép állványaihoz adnak hordtáskát is. Az, hogy mennyire használható, mindenki döntse el maga. Én személy szerint nem szeretem, mivel egy további táska, amit magamra akaszthatok, de értelme nincs, főleg, hogy fotós hátizsákkal közlekedem, s ott van állvány tartó kialakítva. Ettől függetlenül hasznos, ha épp több fényképezőgép állványunk van és több egyéb állványt (vaku állvány) is magunkkal viszünk mondjuk egy stúdió fotózáshoz, akkor azért mégis csak jó, hogy van mibe csomagolni, hogy útközbe kevésbé sérüljön. Az elmúlt négy évben a jelenlegi fényképezőgép állványom hordtáskáját pontosan erre használtam, kétszer.

Állványfej

Az állványfejek kérdése megint egy olyan témakör, ahol nem lehet kategorikusan kijelenteni, melyik jó, melyiket miért kell megvenni, melyiket miért kell szeretni. Ez teljes mértékben szubjektív. Van aki a gömbfejet szereti, van aki a videózásból ismert, revolver markolatú állványfejeket, amelyek ugyancsak gömbfejek, van aki a 3D fejeket részesíti előnyben, s van aki a klasszikus videó fejeket. Én személy szerint a klasszikus videó és a revolver fejeket kevésbé szeretem, mert nem tartom őket túl precíznek, no meg számomra furcsák. A 3D fej rendkívül pontosan beállítható, külön-külön mindhárom tengelyen, viszont az esetek nagy többségében lassú, sokszor bonyolult a beállítása (bár egy épület fotó vagy makró esetében verhetetlen a precizitása és ott azért idő is van bőven). Évek óta gömbfej párti vagyok, mert a legtöbb felhasználási területre pont ideálisan megfelel, amit tud.

Amire viszont állványfej választásakor mindenképp érdemes figyelni, az az, hogy Arca Swiss kompatibilis legyen!

Ez mindössze azért fontos, mert ez a kompatibilitás biztosítja az átjárhatóságot különböző gyártók termékei közt. Nagyon egyszerű példa: 3 Legged Thing L Bracket-jét használom, s mivel Arca Swiss kompatibilis, nem kellett lecserélnem a Vanguard Alta BH-100-as gömbfejet sem, ami a tripodon van, de nem kell lecserélnem a talpat akkor sem, mikor a Platypod-ot vagy a monopod-ot használom, mivel az azokon lévő Joby gömbfej, kiegészítve egy 3 Legged Thing Lever Clamp-el ugyancsak Arca Swiss kompatibilis. (A régi Joby gömbfej nem volt az, de a talpbefogó cseréjével ezt is meg lehetett oldani.)

S ha már szóba került, milyen legyen a fényképezőgépre szerelendő talp, amellyel a fotós állványhoz fogatjuk?

Természetesen Arca Swiss kompatibilis, ez nem kérdés. Első nekifutásra az állvány gömbfejéhez járó is tökéletesen meg fog felelni, sőt legtöbb esetben tökéletes megoldás.
S jogosan jön a kérdés, hogy akkor mégis miért használnak L-Bracket-et egyesek?
A válasz nagyon egyszerű, legalábbis részemről. Én kifejezetten szeretem az L-Braket által biztosított fogást. Ad egy plussz védelmet a gépnek, bár mivel nem csaptam még oda semmihez, így ez nem is annyira releváns.
A másik ok, amiért szeretem, az az, hogy a gömbfej eldöntésével a fényképezőgép állványokon portré állásba is lehet tenni a fényképezőgépet, viszont ebben az esetben a súlyközéppont eltolódik a fotós állvány közepétől. Van olyan helyzet, amikor nincs túl sok helyünk, hogy szétterpesszük az állvány lábait, s lehet bármilyen drága és teherbírású fényképezőgép állványunk, kitolt középső oszlop mellett portréba döntve a gömbfejet, bizony az egész sokkal instabilabb lesz.
Arról nem is szólva, hogy egy monopodra szerelt gömbfej esetében nem fogjuk a gépet portré állásba forgatni, mivel használata kényelmetlen és természetellenes. A Platypod esetében pedig egyértelműen a kis hely miatt nincs is nagyon lehetőségünk, ha portré módban szeretnénk fényképezni. Szerintem egy rendkívül jó találmány!
Szóval nekem a 1x ezer Forintos kiegészítő által adott stabilitás megérte minden fillérjét, s ez igaz az állvány többi részére is!
Gondoljunk bele… Egy hét számjegyű eszköz stabilitása és biztonsága ne azon múljon, hogy 30.000 Ft-os vagy 80.000 Ft-os fényképezőgép állványt használok. S tudom, lehet kapni kevésbé márkás, vagy épp kifejezetten olcsó fotós állványokat is, de úgy gondolom, egy olyan kiegészítő esetében amelyen a felszerelésünk épsége függ ne legyünk fukarok, hisz a javítás sokkal többe fog kerülni mint amit jelen esetben megtakaríthatunk!

Összesítve, ha Tripodot szeretnél vásárolni, mindenképp ügyelj rá, hogy ne csak most, hanem a jövőben is a tervezett maximális teher kétszeresét bírja el a fényképezőgép állvány, hogy speciális helyzetekben vagy épp kicsit erősebb szél esetén is stabil legyen.

Ne a fotós állványok árán spóroljunk, mert egy instabil állvány által okozott kár javítási költsége a többszöröse is lehet, mint maga a komplett fényképezőgép állvány ára!

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: