NAS vagy nem NAS? Ez itt a kérdés!

Valahogy az utóbbi években egyre inkább elterjedt, ha valaki otthon adatot szeretne tárolni, akkor vegyünk egy NAS-t, mert az tök jó, nagy az adattárolási kapacitása (mármint ha megtömjük merevlemezekkel), bárhonnan elérhető, futhat rajta a letöltő kliens, a Plex szerver, s nem is fogyaszt sokat. Ez egészen eddig igaz is, s ezt a hitet elmélyítve, meglovagolva két igazán sikeres márka terjedt el Magyarországon, konkrétan a Synology és a QNAP.

Én is NAS-al kezdtem

Valamikor több, mint tíz évvel ezelőtt vettem meg az első két lemezes NAS-omat, ha jól rémlik egy QNAP-ot, amelyet egy-két évig boldogan használtam, kifejezetten adattárolásra, de mikor megcsapott a a Plex szerver szele, amit nem támogatott az akkori processzora, le is cseréltem először egy kétlemezes, majd pár év múlva egy négy lemezes Synology-ra. Az utolsó Synology-t már egy négylemezes QNAP váltotta, konkrétan a QNAP TS-453D, körülbelül két évvel ezelőtt, s a mai napig a lakás egyik sarkában, szépen, csendben teszi a dolgát.

3d data storage with folders31 1 - Bastie Blog

Mire ügyeljünk mostanság, ha NAS-t akarnánk venni?

Valahogy örök harc van a Synology és a QNAP felhasználó közt, melyik a jobb, miközben igazság szerint nagyjából egy szinten vannak. A Synology-nak kicsit látványosabb, kicsi talán felhasználó barátabb a felülete, míg a QNAP-nak kicsit jobb a fizikai felépítése, hardvere, de összességében nagyjából egy szinten vannak, ami az átlagfelhasználó igényeit illeti.

Amire viszont új NAS vásárlásakor ügyelni kell, az az, hogy előre határozzuk meg, mire szeretnénk használni, s ennek megfelelően válasszunk eszközt. Ha mindkét gyártó erősebb, négylemezes, otthoni vagy kisvállalati eszközét nézzük, akkor egyik oldalon a Synology DS923+ jöhet szóba, míg a másik oldalon a QNAP TS-464-e. A két eszközt komolyabban összehasonlítani jelenleg nem áll szándékomban, ezért is linkeltem be az adatlapjait, így ezt mindenki megteheti maga. Amit kiemelnék, s ez a cikk folytatásában fontos lesz majd, hogy mindkét eszköz 35-40 W körül fogyaszt, a gyártói adatok alapján, s ami már említésre méltó különbség, hogy a Synology AMD Ryzen R1600 processzorral szerelt, míg a QNAP Intel Celeron N5095-el.

Miért fontos a processzor?

Alapértelmezetten a két processzor képességei nincsenek túl messze egymástól. A CPU Benchmark-on az AMD 3.365 pontot ért el, míg a Celeron processzor 4.104 ponttal büszkélkedhet (tetemes különbségnek tűnhet, de a mai asztali számítógép processzorok mellett, mindkettő harmatos). Ami már érdekesebb, hogy az AMD processzora 32 GB memóriával is elbír az Intel processzora hivatalosan csak maximum 16 GB memóriát támogat. Ha a két NAS-t tényleg csak NAS-ként szeretnénk használni, akkor ez őrületesen sok, de mivel a legtöbb esetben már virtuális gépeket is futtatunk ezeken az eszközökön, akár fontos különbség is lehet.

- Bastie Blog

Ami valamivel fontosabb, az az, hogy aki otthoni médiatartalmait szeretné tárolni rajtuk, s ezek lejátszásához Plex szervert használ, az a Synology esetében a GPU alapú hardveres transzkódolásról le kell, hogy mondjon, mivel a Plex az AMD GPU-k esetében nem támogatja Linux-on a hardveres átkódolást (azt pedig tudjuk, hogy mind a QNAP, mind a Synology esetében egy Linux fut a NAS-okon).
A QNAP Intel Celeron N5095-ös processzora, köszönhetően a beépített Intel UHD GPU-nak elboldogul a H.265/HEVC-vel 10 bites színmélységgel is 4K-s átkódolás esetén. Igaz, csodát ne várjunk, de a két processzor között itt nagy különbség lesz, s a QNAP NAS-ba a PCIe Slot-nak köszönhetően még egy videókártyát is be tudunk vonni az egyenletbe (bár a gyártó a kompatibilis eszközök közt nem sorolja fel, az interneten azért lehet találni leírást és tesztet, de ha már ennyi pénzt kiadunk, s még dedikált videókártyát is be akarunk építeni, akkor ne NAS-ban gondolkozzunk!).
Szóval, ha Plex szervert is szeretnénk futtatni, akkor a QNAP TS-464-e egyértelműen jobb választás.

De kell nekünk ehhez NAS? Vagy van jobb opció?

A NAS-okat alapértelmezetten azért szeretjük, mert keveset fogyasztanak (jelenlegi két példánk 35-40W-ot esznek óránként), halkak, kicsi helyen elférnek… S jó a marketingjük, mert annyira belénk sulykolták, hogy szükségünk van rá, hogy ezt el is hittük. Természetesen a gyártók a kezelhetőségük terén is ügyelnek rá, hogy az átlagfelhasználónak kényelmes legyen, szinte 0 tudás mellett tudjon konténereket, virtuális gépeket futtatni, vagy épp olyan szoftverekkel tömik meg, amik telepítését pofon egyszerűvé tették, így eszünk ágában sincs bajlódni más megoldásokkal.

Így kezdőknek, vagy épp olyan felhasználóknak, akik nem akarnak túl mélyen belemászni az informatika világába, s csak az a vágyuk, hogy egyszer beállítják, feltelepítik a szükséges szoftvereket, majd évekig boldogan használják, tökéletes választék. De ha van bennünk kis technikai érzék, akkor az egyik legfeleslegesebb vásárlásunk lehet a NAS.

Mi jöhet szóba a NAS helyett?

Jó pár évvel ezelőtt elkezdtek elterjedni az Intel NUC számítógépek (nagyon picik, de nem is túl erősek), s most már több gyártó is rendelkezik hasonló méretű eszközzel. Jelenleg egy Intel NUC, Core i5 1240P processzorral például 160.000 Ft körül elérhető, memória és meghajtó nélkül, de ezeket hozzáadva is megáll 200.000 Ft magasságában.
A két előbb tárgyalt NAS 280.000 Ft környékén vásárolható meg jelenleg, így az Intel NUC gépet kiegészítve egy QNAP TR-004-es RAID képes külső tárolóval, nem drágábban van egy sokkal-sokkal erősebb 4 lemezes, RAID 0, 1, 5, JBOD képes eszközünk, amely akár 64 GB memóriáig is bővíthetünk, s amely a CPU Benchamrk mérése alapján 17.313 ponttal messze jobban teljesít, ugyan azon az áron. (Természetesen a CPU Benchmark számokat ennyire nem szabad komolyan venni, viszont jelen esetben pont megfelelnek, hisz jól szemléltetik a processzorok közti különbséget.)

QNAP TS-464Synology DS923+Intel Nuc + QNAP TR-004
CPUIntel Celeron N5095AMD Ryzen R1600Intel Core I5 1240P
CPU Benchmark pontszám4.1043.36517.313
RAM4 GB4 GB8 GB
Max RAM16 GB32 GB64 GB
GPU (nem integrált)beépíthető
Integrált GPUIntel UHD Graphic with Quick SyncIntel Iris Xe Graphics with Quick Sync
Plex HW transcodingtámogatottNEM támogatotttámogatott
Fogyasztás40 W35 W75 W
Árkb. 260.000 Ftkb. 280.000 Ftkb. 280.000 Ft
Egyik ár sem tartalmazza a merevlemezek árát!

Mi szól ellene?

Nem egy egység, hanem kettő egységről van szó (bár sokkal több helyet nem foglal el, a merevlemez ház magasságához adjunk kb. 5 cm-t), kettővel több kábelünk van (USB kábel a QNAP TS-004 és a kis PC összeköttetésére, illetve egy plusz tápkábel), illetve valamivel többet fogyaszt.

Bár korábbi generációs Intel NUC-al van jelenleg tapasztalatom, annak a fogyasztása 25-50 W között mozog, annak függvényében, mennyire kell neki épp dolgoznia. Ehhez hozzávesszük a QNAP TR-004-esnek a fogyasztását, ami felfele kerekítve 20 W, kijön, hogy 25-30W-al magasabb fogyasztásra kell felkészülnünk, ami havi szinten, ha a gép 7/24-ben megy, „drága” árammal számolva maximum +1.500 Ft-ot jelent. Ekkora teljesítmény különbség mellett szerintem ez nem nagy áldozat, de ezt mindenki maga kell, hogy eldöntse.
Mindenesetre teljesítménybeli fölényéből fakadóan ezt a költséget bőven visszahozza abból, hogy az Intel NUC gép még akkor is erősebb lesz, amikor a Synology vagy QNAP NAS-unkat már egy újra cseréltük s megint kiadtunk több százezer forintot…

Kevesebbet tud, mint egy NAS?

Nem, nem tud kevesebbet, ügyeltem is arra, hogy összehasonlítható legyen egy NAS-al, ezért is van mellette egy QNAP TS-004, mivel a NAS egyik nagy előnye a hardveres RAID támogatás és a RAID 5 lehetősége (ennek fontosságáról lesz még más cikkben szó). Ha a szoftver oldalát nézzük, nagyon tág lehetőségeink vannak, hisz bármelyik Linux disztribúciótól kezdve, Windows-on át, akár egy komplett virtualizációs környezetet is telepíthetünk (pl. Proxmox). Az igaz, hogy nem lesz annyira kényelmes, mint a NAS gyártók saját szoftverét telepíteni, s adott esetben lehet, kicsit keresni is kell, mely szoftver felel meg a NAS-on ismertnek, itt is lehetőségünk van akár könnyíteni életünket, ha virtualizáltan telepítünk egy CasaOS-t, amivel megkapjuk a jól ismert NAS környezetünket, pofon egyszerű alkalmazás telepítéssel, megosztási lehetőségekkel, satöbbi.

Összegzés

Összegezve a fentieket, ha kicsit belemélyedünk az informatika világába s nem félünk kialakítani saját kis környezetünket, akkor a NAS az egyik legfeleslegesebb kiadás, vagy épp legdrágább beszerzésünk, ha az ár – érték arányt nézzük. Ugyanabból a keretből egy összehasonlíthatatlanul erősebb, időtállóbb és sokkal több lehetőséggel bíró saját kis otthoni szervert tudunk összerakni, sőt, ha nem a plusz teljesítmény vezérel minket, akkor pedig egy hasonló hardverrel szerelt barebone PC-t választva a költségeinket 30-40%-al csökkenteni is tudjuk!

Kis kiegészítő infó a két NAS-ról:
Amennyiben mégis NAS vásárlására adjuk fejünket, s a két fenti típus is fent van a listánkon, akkor Plex Media Server specifikus tesztet itt érdemes elolvasni, megnézni:
Synology DS923+
QNAP TS-464

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: