Portréfotózás egy vakuval

Portréfotózás egy vakuval nem könnyű feladat, főleg, ha folyamatosan azon problémázok, hogy a portréfotózás nem erősségem, nem szeretem, szeretném, de valahogy nem igazán megy. Utóbbi időben többször is felmerült bennem, hogy ezen változtatni kellene, mert nagyon jó portré fotókat látni a neten és igazából egy rendkívül érdekes területe a fényképezésnek, főleg ha az emberi érzelmeket, hangulatokat is vissza szeretnénk adni. A felszerelés oldaláról nincs kifogás, az ami egy portréfotózás-hoz kell, rendelkezésre áll. Fényképezőgép, kettő a célnak bőven megfelelő objektív (Canon EF 70-200 és a Tamron 90 mm-esét is ide értem, a Canon 16-35-ösét kevésbé), vaku, softbox, stb. 

Mivel nem igazán kényszerítettem magam eddig portréfotózásra, a vaku alapszintű használatán felül, túl sokat nem foglalkoztam lelkivilágával (és annyira sokat a portréfotózással sem). Eddig úgy gondoltam, hogy a vaku arra való, hogy minél jobban megvilágítsuk az alanyunkat. Pont. Pedig nem, épp ami érdekesé teszi a képet, az a játék az árnyékokkal, a fényekkel és ezen keresztül az érzelmek, hangulatok erősítése, átvitele.

Portréfotózás egy vakuval – ahogy a nagyok csinálják

Szóval azon felül, hogy a vaku lelkivilágát és felhasználási körét kicsit megismerve végig nyálaztam Scott Celby vakus könyvét, Frank Doorhof egyik Kelbyone-on lévő oktató anyagát végignézve jött az ötlet, hogy egy-két dolgot ki kell ebből próbálni, hátha… Frank Doorhof oktatóanyagáról annyit érdemes tudni, hogy fenomenálisan érthető, jól magyaráz és gyakorlati oldalról is fantasztikusan mutatja be, amit előtte elmagyarázott elméletet.
S ha már benne vagyok, a vakus könyvben leírtak is kifejezetten érdekesek és hasznosak. Ami külön tetszett, hogy nem drága stúdióvakukra épít Scott Kelby, hanem “mezei” rendszervakuk-ra és azok használatára. Érdemes elolvasni, és megnézni az oktatóanyagot (link).

Ha ezeken túl vagyunk, már egyszerű a recept. Vegyünk egy-két nagyon türelmes tesztalanyt, egy kis időt és kísérletezgessünk…

A teljes “fotózás”-hoz egy Nissin Di700A vakura, egy Canon EOS 5D mark IV gépre és egy Canon EF 70-200 F4L IS USM objektívre volt szükség. Persze a vaku egy 50×50-es softbox mögött volt, illetve egy-egy kép esetében egy derítőlap is besegített. Az tény, hogy a Nissin ne a legideálisabb választás a , Portréfotózás egy vakuval kísérlethez, de gyakorolni, kipróbálni, tanulni tökéletes volt!
A gép beállításai végig 1/125 sec, f4 és ISO 100 (egy-két kép esetében ISO 200), vaku beállítása 1/16 és inkább a vaku elhelyezésével játszottam kicsit, mikor szükséges volt.

Portrait Bori, Portré, Stúdió világítás, portréfotózásRembrandt háromszög

Az, hogy az elkészült kép fekete fehérben, vagy épp színesben mutat jobban, az már személyes preferencia kérdése. De számomra a portré, az fekete fehéren tud igazán kifejező lenni…

Portrait Beni, Portré, portréfotó

Amin pedig változtatnom kell még, az a kommunikáció a modellel (van aki kicsit befeszül, ha fényképezik, olyankor én is, s ebből nem olyan könnyű kirángatni egyik oldalt sem, hisz itt nem profi modellekről beszélünk). A fent belinkelt videó tanfolyam erre is kitér pár szóban, de Frank-nek van egy ezzel külön foglalkozó specifikus tananyaga is.

A , Portréfotózás egy vakuval után a következő terv már a két vakus fényképezési módok “gyakorlása”, majd portréfotózás külső helyszínen (igen, ott is vakus támogatással). S ha valaki úgy gondolja, hogy tök jó, de nincs hol gyakorolnia, ezt a kifogást én is sokáig dédelgettem, de ez tényleg csak kifogás, mert a fenti képek is mind a lakásban készültek, amelynek megvannak ugyan a korlátjai, de kezdésnek igenis megfelel. 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: