Protréfotózás mesterséges intelligenciával (ChatGPT)

Bár fényképezni utóbbi időben sajnos nem nagyon volt időm, viszont a mesterséges intelligenciával, konkrétan a ChatGPT-vel egy ideje már ismerkedem (itt érhető el), s bár nem erre használom, de gondoltam egy kis játék belefér, mert kíváncsi vagyok, mi jön ki ebből.

A kezdő prompt:

Szeretnék portré képet készíteni. Az alany egy fiatal, szőkésbarna lány, kék csillogó szemmel, farmer kabátban és farmer nadrágban, a háttérben látszik a Duna, a Budai vár a messziben, a helyszín a Margit sziget, az időpont pedig a naplemente kezdete

Mesterséges intelligencia, chatgpt

Tudom, a prompt is messze van a tökéletestől, de a kép hemzseg a hibáktól. A lány szemei kicsit földön kívüliek, a helyszín pedig köszönő viszonyban nincs a valós helyszínnel. Ez a Margit-Szigetről nézve a budai oldal kellene, hogy legyen, ami a lány melletti jobb oldalon is sántít ugyan, de a parlament hogy került képbe, nem is értem. Mindegy, korrigáljunk rajta kicsi a következő utasítással:

Ennyire ne világítson a szeme, az legyen sokkal természetesebb. A háttérben tévedsz, az nem a budai vár, hanem a parlament. Ezt kérlek javítsd!

Mesterséges intelligencia, chatgpt

Ez sem jött össze, sőt csak rosszabb lett…

Kérjük meg újra a ChatGPT-t, hogy korrigálja a hibákat:

a szeme inkább legyen sötétebb kék, mert ez még mindig természetellenes. A helyszín a Margit sziget, a háttérben legyen látható a parlament, de a háttér legyen elmosottabb. A helyismeret miatt azt tudjuk, hogy a nap a lány jobb oldaláról süt naplementekor

Mesterséges intelligencia, chatgpt

a lány haja legyen vörös a hátteret pedig sokkal jobban mossuk el

Mesterséges intelligencia, chatgpt

Kezdjük előröl, ez már sehogy nem lesz jó. Írjuk le egy részletes promptba mit szeretnénk, a háttérrel kapcsolatosan kicsit több szabadságot adva:

A helyszín egy nagy város, a naplemente kezdetén, nagyon életlen, elmosott háttérrel, ahol sejteni lehet, hogy vannak felhőkarcolók és autóforgalom az utcán.
A fénykép alanya egy fiatal, közel 25 éves vörösös félhosszú hajú lány, barna szemekkel, farmerban, western csizmában és fehér ingben. A jobb kezében fagyit tart. A teste kicsit oldalról látszik, haját enyhe szellő lazítja.
Nagy felbontású fénykép.

Mesterséges intelligencia, chatgpt

Nos, ez már sokkal közelebb áll egy „valóságos” képhez, de még messze van a tökéletestől. A csizma is lemaradt, az én elképzelésem hosszú farmer volt. Ennek korrekciójára még megkérve a ChatGPT-t végül ez a kép született:

Portré, mesterséges intelligencia, chatgpt
Protréfotózás mesterséges intelligenciával (ChatGPT) - Bastie Blog

Kezdem azt hinni, hogy a csizmákkal hadilábon állunk, ami többszöri kérésre sem került fel továbbra sem a képre:

Mesterséges intelligencia, chatgpt

Azt hiszem itt nem csak annak tudható be a hiba, hogy nem olvastam utána, mi a menete a profi kép prompt-olásnak, hanem a ChatGPT is kicsit a saját feje után halad. Minden esetre inspirálódni nagyon jól lehet vele és arra is tökéletesen alkalmas, hogy egy-egy cikk esetében képet, illusztrációt készítsünk vele. Azt is figyelembe kell venni, hogy simán a ChatGPT 4 kértem meg, elképzelhető, hogy a mesterséges intelligencia kifejezetten kép készítésére kihegyezett alkalmazásaival sokkal sikeresebben alkothattam volna meg a képet, amit szerettem volna, de elsőre elégedett vagyok, s látok benne nem kevés lehetőséget!

A NAS vagy nem NAS? Ez itt a kérdés! cikkhez például a borítóképet ChatgPT-vel generáltam, s szerintem kifejezetten jól sikerült:

CHATGPT, mesterséges intelligencia, NAS

Az is biztos, hogy ebben a témában érdemesebb kicsit jobban elmerülni, s idővel egy újabb cikkben megmutatom majd, hova is jutottam. Addig is, ha van időtök, kedvetek, próbálgassátok, ízlelgessétek, mert nagyon jó kis vicces képek is születhetnek, mint például ez a lezáró kép, amelyen a magyar alföldön, dühös bika hátán lovagoló izmos betyárokat kértem. Szerintem fenomenális!

Mesterséges intelligencia, chatgpt

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: