Régi képek – Szentkirályszabadja szellemváros 2017

Még 2017 nyarán jártam Szentkirályszabadja melletti elhagyott, volt szovjet katonai bázison. Szentkirályszabadja szellemváros, magyar Csernobil, ahogy a köznyelven többen is ismerik.
A helyszín mindenképp megér egy kirándulást szerintem. Bár maga a terület, ha jól tudom hivatalosan nem látogatható, de szerintem azóta sem ellenőrzi ezt senki. Érdemes meglátogatni, ismerkedni ezzel a furcsa világgal és az általa képviselt kissé utópisztikus hangulatával.

Szentkirályszabadja – az elhagyott város

Nem pont Szentkirályszabadja az elhagyott város, de mellette anno, még valamikor a szocialista békeidőkben telepített orosz laktanya nyerte el ezt a jelzőt. Nem túlzás, mert a területen nem csak pár épület található, amely mondjuk egy klasszikus kis laktanya mindennapi életéhez kellettek. Ez egy komplett lakóövezet, 8 emeletes panel házakkal, iskolákkal, színházzal és saját kórházzal, illetve mellette egy repülőtér is található. Sok esetben magyar Csernobil-ként is emlegetik, bár semmilyen atomkatasztrófa nem történt a helyszínen, maga a terület hangulata viszont erősen hasonlít egyesek szerint Pripjaty elhagyatott városához.
A laktanya melletti repülőtér építését még a második világháború előtt elkezdték, egészen pontosan 1938-ban, befejezni viszont már a szovjet hadsereg fejezte be. Érdekessége, hogy a balatoni Red Bull Air Race idején is ezt a repülőteret használták.

Szentkirályszabadja szellemváros
Canon EOS 77D, Sigma Art 18-35 mm F1.8, 1/250 sec, f7.1, ISO 100, 19 mm

A szellemváros története röviden összefoglalható. A rendszerváltás után a szovjet katonák elhagyták a laktanyát, amelyet egy ideig még őriztek, majd erre is elfogyott a pénz… A Területet hasznosítani nem tudták, csak részben, mert pár vállalkozás üzemel a terület szélén, s idővel a fosztogatók áldozatává vált. Manapság, mivel nem sok mozdítható és hasznosítható maradt a fosztogatók helyét átvették az Airsoft és Paintball csapatok, akik számára a terület viszont igazi paradicsom. Arra mindenképp érdemes figyelni, ha ellátogatunk Szentkirályszabadja szellemvárosába, hogy emiatt nem feltétlenül leszünk egyedül, s így nem biztos, hogy minden részét meg tudjuk nézni, hacsak nem hétköznap megyünk inkább.

A terület Veszprém és Balatonalmádi között fekszik, földúton elég jól megközelíthető, s ha már ráuntunk, akár csobbanhatunk is egyet a Balatonban, vagy épp elmehetünk a veszprémi állatkertbe. Ahhoz képest, hogy az interneten több oldal, cikk is foglalkozik vele, meglepően üres és elhagyatott. Ottlétem alatt egy másik kíváncsi csapattal (ha jól emlékszem talán hárman voltak) és a területet élvező Airsoft-osokkal találkoztam csak.
Érdemes felkészülni a kirándulásra. Kényelmes túrabakancs, kullancs írtó szerek mellett vízzel és valamennyi hideg élelemmel is, mert a terület hatalmas, s ha végig akarjuk járni, el fog menni rá az egész napunk. Amit még érdemes figyelembe venni, hogy az épületek már legalább 25-30 éve nem voltak karban tartva, így adott esetben veszélyesek is lehetnek. Szóval egyedül semmiképp nem ajánlott a hely meglátogatása, de ha többen is mentek, akkor is jó, ha valaki még tudja, hol keressen titeket, ha nem értek este haza. Nem az ördögöt festeném a falra, de a Szentkirályszabadja szellemváros környékén nem sok minden van, s az épületek egy részében a térerő sem feltétlenül jellemző.

Pár kép ízelítőül

Amikor meglátogattam a területet, leginkább kíváncsiságból mentem, hisz többször hallottam már róla: „Szentkirályszabadja szellemváros”. Érdekeltek is az elhagyatott gyártelepek, városok, érdekes fotós témának találtam és találom még ma is őket, no meg pont a környéken tartózkodtam pár napot (igen, a Balatonban fürödtem), így adott volt a lehetőség, hogy hazaúton megnézzem, amiről több ismerősöm is áradozott. Túl sok időt nem tudtam eltölteni a területen, mivel nem reggel értem a szellemvárosba, no meg bevallom, alul is becsültem, s nem is készültem fel sem innivalóval, sem étellel erre a kirándulásra. Ami pedig inkább a szerencsének volt köszönhető, hogy nem pont egy nagyon meleg, nyári kánikulai napon sikerült meglátogatnom.
Mai fejjel is visszamennék, sőt konkrét elképzelésem is van, hogy milyen portré sorozatot szeretnék fényképezni a területen, illetve melyik képet, melyik helyszínt fényképezném le másképp. Ez jelenleg még a jövő zenéje, de szerepel a fotós bakancslistámon…

The gallery was not found!

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: