A portréfotózás alapjai – 4. rész – Szabadtéri portréfotózás egy vakuval

Volt már szó korábban egy vakus portréfotózásról, igaz lakásban (zárt téren), s volt már szó szabadtéri portréfotózásról is. Itt az ideje, hogy a szabadtéri portréfotózást összekössük az egy vakus portréfotózással, és megnézzük, mitől lesznek ezek a képek jók, esetleg jobbak, vagy épp kiemelkedőek a természetes fénnyel lőtt portréfotókhoz képest.

Számít e a helyszín a szabadtéri portréfotózás során?

Igen is, meg nem is. Igazából leginkább attól függ, mit szeretnénk, hogy szeretnénk fényképezni. Ha a cél, hogy legyen szép zöldes a háttér, de teljesen el akarjuk mosni, s nem lesz semmi sem felismerhető, akkor a szomszéd ház előtti bokor, vagy a kert vége is teljesen meg fog felelni igényeinknek, nem kell túl messzire menni, ügyeljünk, hogy megfelelő mélységélességgel tudjunk fényképezni, illetve az alany és a háttér közti távolságra.

Ha már a környezetet is meg szeretnénk valamilyen szinten mutatni, azaz nem egy elmosott zöld háttér a cél a szabadtéri portréfotózás során, hanem egy szép virágos mező, egy szép erdőben lévő pad, akkor nagyon is számít a helyszín. De szerencsére nem kell feltétlenül túlgondolni, hisz nem a teljes képet (erdőt, mezőt) látja az aki az elkészült képet nézi, hanem annak csak egy részletét, így ahogy ezt már korábban is írtam, nagyon könnyen találhatunk magunknak megfelelő helyet szabadtéri portréfotózásra. Erre például egy szimpla téglafal is megfelel, ahogy ez a lenti képen látszik.

Portréfotózás szabadtéren, bastie.blog

Mi fontosabb a helyszínnél?

Sokkal nagyobb jelentőséggel bír a helyszínnél a fény. Nem véletlenül írja le szinte mindenki, hogy verőfényes napsütés mellett, délben ne fényképezzünk. S ez így igaz. Laposak lesznek a színek, élesek lesznek az árnyékok és nagyon kontrasztos lesz a kép. Ha mindenképp nappal, délben kell fotóznunk, akkor reménykedjünk benne, hogy felhős lesz az idő, ami lágyítja a fényeket, vagy válasszunk egy félárnyékos / árnyékos helyet, mert az sokat segíthet rajtunk.
De napszaktól függetlenül jó szolgálatot tesz ha van nálunk vaku és / vagy derítőlap, s az sem árt, ha ezeket az eszközöket megfelelően tudjuk is használni. De erről is lesz szó pár sorral lejjebb.

Ha ideális fények mellett (természetes fény) szeretnénk fényképezni, akkor érdemes a reggeli, vagy az esti órákat választani. Azt ugye mindenki tapasztalta már, hogy ahogy megy le a nap, és egyre élesebb szöget zár be a föld légkörével, melegebb színek jellemzőek erre az időpontra. Ennek előnye, hogy a fényképeken nagyon jól néz ki. Másik előnye, hogy nem csak a színek lesznek melegebbek, hanem a gyengébb napsütéstől az árnyékok is lágyulnak, illetve az árnyékok a nappalihoz képest egészen más alakot öltenek. A lemenő nap színei az alábbi képen is látszanak, ahol a modell haját aranybarnára festi, miközben szemből vakus és arany derítőlapos derítést kap.

Portréfotózás szabadtéren, bastie.blog

Természetes fény, vagy derítsünk?

Szóval miután megvan a helyszín, megvan, hogy mikor tartsuk a szabadtéri portréfotózást, mikor szépek a fények, felvetődik a kérdés, hogy csak természetes fényt használjunk, vagy esetleg derítsünk vakuval vagy derítőlappal?

Szerintem mindkét út járható, s mind természetes fény mellett, mind vakus vagy derítőlapos derítés mellett rendkívül jó képeket tudunk készíteni. A kettő közt a legnagyobb különbség, hogy ha csak természetes fényt használunk, akkor 100%-ban a napra vagyunk ráutalva. Azaz a nappal szembe kell valamennyire állnia a modellnek, hogy az arca megfelelően meg legyen világítva, vagy épp, ha árnyékos helyen fényképezünk, akkor adott esetben az ISO érték növelésére van szükség, ami a kép zajosodásához vezethet.

Ha rendelkezünk rendszervakuval vagy derítőlappal, akkor sokkal könnyebb dolgunk van. Egyrészt akár hátúról is érheti modellünket a nap, meg tudjuk világítani az arcát, ezáltal nem lesz sötét, illetve szinte teljes szabadságot élvezhetünk, ami a helyszínt illeti (árnyékos részek, honnan süt a nap, stb.). De a vakus vagy derítőlapos megvilágítás nem csak annyiból áll, hogy feltesszük a vakut, jó erősre vesszük, oszt hadd szóljon. A szabadtéri portréfotózás során kifejezetten fontos, hogy a derítés ne legyen feltűnő, ne legyen tőle mesterkélt, mű a kép. Nem az a cél, hogy bárki aki ránéz a képre azonnal lássa, hogy ez a kép vakuval készült, hanem az, hogy a lehető legjobb egyensúlyt találjuk meg, lehetőleg a környezeti fényeket is hagyjuk érvényesülni, mindezt úgy, hogy ez természetes legyen. Az alábbi kép erős hátulról érkező napsütés (lemenő nap) mellett készült, arany derítőlapos és vakus derítés mellett:

Portréfotózás szabadtéren, bastie.blog
A portréfotózás alapjai - 4. rész - Szabadtéri portréfotózás egy vakuval - Bastie Blog

S ebből következik a kérdés, ha derítünk, nem mindegy, mikor megyünk ki?
Nem. Mivel a környezeti fényeket is szeretnénk érvényesíteni nagyon is fontos, hogy olyan napszakot válasszunk, amikor azok a szabadtéri portréfotózás számára tökéletesek. A fenti képen is látszik, hogy a környezeti fény milyen szép színekben pompáztatja a hátteret, amit vakuval már nem tudunk megvilágítani. A lemenő nap fénye és színe pedig egy kifejezetten szép és kellemes meleg hangulatot ad a képnek.

Milyen felszerelésre van szükség a szabadtéri portréfotózás során?

Ami semmiképp ne maradjon otthon, az a modell és a fényképezőgép. Ha portrét fotózunk, akkor objektív oldalról akár egy 70-200 mm-es objektívvel is végig tudjuk fotózni az egész várost. Az, hogy miért a 70-200-as objektív a jó választás, ebben a cikkben derül ki.

Nem kell a teljes fotós felszerelésünket magunkkal vinni. Nem feltétlenül lesz szükség állványra és egyéb plussz súlyokra. Ami viszont nagyon hasznos tud lenni, épp azért, hogy a szabadtéri portréfotózás során alkotói szabadságunkat ki tudjuk élni, az egy több funkciós derítőlap (fehér, ezüst, arany felülettel mondjuk) és egy rendszervaku. A rendszervakunkhoz ha van diffúzorunk, akkor egy méretes softbox cipelése sem indokolt. A Godox V1-es vakuhoz például nagyon jó kiegészítő készlet vásárolható. Peresze, a profi fotósok nagy teljesítményű akkumulátoros stúdió vakukat visznek, állvánnyal, stb, de ez a cikk nem is nekik szól elsősorban. Bár néha érdemes visszatérni a kályhához és érdemes évekkel később a rendszervakus fényképezést is néha-néha elővenni egy szabadtéri portréfotózás során…

A távolság és a fotózás időtartamának függvényében nem árt, ha van nálunk egy kis nasi, illetve valami innivaló, no meg egy pulóver. Főleg ősszel a nap lebukása után hirtelen hűvösödik az idő, másrészt pedig fotós kiegészítőként is jól hasznosítható (a modell felveheti).

Portréfotózás szabadtéren, bastie.blog

A portréfotózásról szóló sorozat további részeit itt olvashatod el:

A portréfotó alapjai – 1. rész – Hogy fényképezzünk portrét?

A portréfotózás alapjai – 2. rész – portréfotó tippek, portréfotó pózok

A portréfotózás alapjai – 3. rész – Stúdió világítás – portré világítás

A portréfotózás alapjai – 5. rész – Az arc retusálása

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: