Kis tárgyfotózás, már megint az óra

Mivel az időjárás nem túl kedvező az utcán, szabadon történő fényképezésre, megint előtérbe került a tárgyfotózás. S ha már tárgyfotózás, akkor az egyik örök téma is előkerült, az óra.

Órát fényképezni nem is olyan könnyű. Nem azért mert jár az óramutató, hisz azt meg tudjuk állítani, hanem mert általában mind fém, mind üveg felületekkel is rendelkezik, amelyek teljesen másképp tükröződnek fényben.

Hogyan készüljünk fel a tárgyfotózásra?

Ha nem túl nagy a tárgy, akkor szinte bárhol tudunk tárgyfotózni. Nem kell külön stúdió, külön helyiség, hanem adott esetben a tárgyfotózás otthon is elvégezhető. Ehhez nem is kell nagyon más, mint egy tárgysátor (nem szeretem) vagy tárgyasztal és megfelelő világítás. Ha megfelelő világítást használunk feltétlenül a környezeti fénnyel sem kell számolnunk, azaz nem kell sötétítenünk sem. A megfelelő fény esetében az alapirány, hogy vakuk esetében több, mint valószínű, hogy túl tudjuk világítani bármelyik beszűrődő külső fényforrást, ez állandó, LED-es fényforrások esetében annyira már nem biztos. Tárgyfotó esetében érdemes állványt használni és ha van akkor mindenképp egy precíziós állványfejet, amivel pontosan be tudjuk vízszintezni gépünket. Ha ezekkel megvagyunk nincs is más hátra, mint nekikezdeni fényképezni.

Nincs sok lámpám, nem tudok olyan megvilágítást produkálni mint a profik. Mit tegyek?

Rengeteg Youtube videóban látható, hogy egy-egy termékfotó, tárgyfotó esetében 2-3-4 stúdiólámpát is használnak akár. Ez egy nagyon jó megoldás, hisz minden egyes fényforrásunkat külön – külön tudjuk szabályozni és ezáltal szinte teljesen szabad kezünk van ami az eredményt illeti. Ugyanakkor ha csak egy lámpával rendelkezünk, akkor is el tudjuk érni szinte ugyan ezeket a hatásokat, picit több „munkával”.

tárgyfotó, óra

A fenti képen látszik, hogy az óra megvilágítása három fényforrással történt. A három fényforrásból viszont csak egy volt vaku, míg a másik két fényforrást egy-egy derítőlap helyettesítette.

A stúdió vaku az óra jobb oldalánál volt elhelyezve és adta a számlapnak, illetve az óra elejének a megvilágosítást. Ezt a bal oldalról visszaverte egy derítőlap (A2-es fehér papír), amely megvilágította az óra bal oldalán az óraszíjat, illetve a szíj tartó fém konzolt. Amire kifejezetten ügyelni kell, hogy a fények visszaverődése az üveglapról, illetve a fém konzolról ne ködösítse el az üveget, illetve égjen ki.
A második derítőlap (A3-as fotópapír) szemben a kamera felett volt, amely a számlap mutatói melletti, alatti árnyékokat és a számlap körüli külső órakeretet világította meg. Mindezt a lenti ábra szerint:

lighting diagram 1611757128 1 - Bastie Blog

Ugyan ezen elv alapján készült a második kép is:

Focus Targy 1 2 - Bastie Blog

Mint látható egy lámpával is remek, jó megvilágosítású tárgyfotókat lehet készíteni. Könnyítés, ha a derítőlapokat nem kell kézzel tartani, hanem ezeket egy állványra, vagy bármilyen más módszerrel meg tudjuk fogatni és ebben az esetben ezeket a képeket minden további nélkül egyedül is el tudjuk készíteni.

Szóval nincs más hátra mint gyakorolni!

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: