Régi képek – Balaton, ahogy én szeretem és Sirocco vitorlázás 2017

Tegnap este még egy ideig túrtam a régi képeket és ráleltem jó néhány 2017-es fényképre, amelyek a Balaton partján készültek. Ebből választottam párat, amelyeket újra utómunkáztam, kicsit bátrabban, mint korábban és íme, ez lett belőle…

Balaton, stég, napfelkelte, napkelte, Balatonfüred
Canon EOS 77D, Sigma Art 18-35 mm F1.8 DC HSM, 1/125 sec, f5, ISO 100, 19 mm

Maga az eredeti kép is nagyon erőteljes volt számomra, így az utómunka során nem kellett sokat emelni a clarity-n, dehaze-en, illetve nem kellett a szaturációt sem túlhúzni, hogy a fenti eredményt érjem el. Hangulatát nézve nekem nagyon tetszik, míg visszaemlékezve a helyszínre, ez egy elhagyatott, teljesen benőtt stég volt. A stéghez vezető út fel sem tűnt, csak a kis fehér fém kapu a nádas szélén, s kíváncsiságból megnéztem mit is rejt. Azt hiszem, minden további nélkül kijelenthetem, hogy egy gyöngyszemet, valahol Balatonfüred környékén.

Így tavasszal kifejezetten jól esett olyan képeket áttúrni amelyek előrevetítik, hogy lassan jön a szép, meleg idő. Bevallom, várom, hogy újra 15 fokos hajnalokra ébredjek. Bár a hideg hajnalok ellen sincs kifogásom, hisz rengeteg jó kép készült akkor is, de most valahogy igényem van már a kellemes melegre. Nyáron majd arra fogok panaszkodni, hogy jöhetne egy kis lehülés. De most jó lenne ott tartani, s nem télikabátban kimászni a teraszra.

Miért pont a Balaton?

Évekig kimaradt, nem jártam le, mert nem szerettem a tömeget, amivel a Balaton járt. Körülbelül öt éve szoktam rá újra a magyar tengerre, s azon belül is az északi partra inkább. Nem csak mert kisebb a tömeg (mert ez nem feltétlenül van így), hanem mert nem kell kilométereket sétálni, hogy értelmezhető szintre emelkedjen a víz az állam alatt. Pillanatok alatt újra megszerettem, főleg a hajnali órákban, amikor szinte senki nem jár a parton, csendes és nyugodt a környék. Mindemellett nincs is messze, így ha az ember gondol egyet másfél óra alatt már a parton tud lenni, s kis odafigyeléssel a nagy forgalmat, a dugókat is könnyen ki lehet kerülni. A reggeli sikeres fényképezés után pedig kifejezetten jól esik bevetni magát az embernek a vízbe. A lenti kép Balatonszárszón készült, nem messze a szabad strandtól.

Balaton napfelkelte, Balaton napkelte, Balatonszárszó
Canon EOS 77D, Sigma 18-35 mm F1.8 DC HSM, 1/200 sec, f7.1, ISO 100, 19 mm

A tökéletes helyet ugyan nem találtam még meg, de mindenkinek ajánlani tudom azt is, hogy ne csak a tó partjáról gyönyörködjön a kilátásban, tájban, hanem a tó közepéről is.

Na de mindegy. Remélem idén több jó képpel bővül majd a Balaton gyűjtemény, főleg, hogy most már kicsit más szemmel nézem én is, mit és hogy szeretnék fényképezni, illetve az 5D-t a Lee szűrőcsaláddal párosítva van is elképzelésem, milyen képeket szeretnék készíteni. Ennek egyik helyszíne biztosan a balatonföldvári kikötő lesz, ahol készült pár, szerintem jó kép. Ezeket a közeljövőben ugyancsak bemutatom még.

Addig is két kép Balaton egyik legszebb vitorlásáról, a Sirocco fedélzetéről. A Sirocco-ról annyit érdemes első nekifutásra tudni, hogy 1947-ben tették vízre, és egészen kalandos módon jutott el mai állapotáig. A jelenlegi gyönyörű állapotát nagyrészt Cittel Lajos-nak köszönheti, aki órákat tud mesélni a múltjáról, de pár morzsát itt is elolvashattok belőle, illetve a hajó hivatalos honlapján, ami sajnos nem nagyon frissül.

A hajó legfontosabb méretei:

Hajótesten mért hossz:18,55 mNagyvitorla:73 m2
Hajótest szélessége:2,75 mFock:37 m2
Oldalmagasság, fenéktől:2,72 mVihafock:26 m2
Vízvonalhossz: 12 mGenua:53 m2
Tőkesúly:4.800 kgSpinnaker I.:140 m2
Tömeg:9.300 kgSpinnaker II.:230 m2
Motor:30 LESpinnaker III.310 m2
Árbóc:21,7 mBlister:280 m2

Balaton Sirocco vitorlázás
Canon EOS 77D, Sigma 18-35 mm F1.8 DC HSM, 1/400 sec, f10, ISO 100, 18 mm
Balaton Sirocco vitorlázás
Canon EOS 77D, Sigma Art 18-35 mm F1.8 DC HSM, 1/1250 sec, f4, ISO 100, 18 mm

Na igen, a fenti kép már inkább naplemente a Sirocco vitorláson, s erőteljesen túl is van tolva. Egyik első Photoshop próbálkozásaim eredménye, s valljuk be nem is a legjobb eredményű, de ha másért nem, intésként megtartom, hogy hogy nem szabad utómunkázni, vagy, hogy hogy lehet egy képet utómunka során elrontani. 🙂

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson!

Legfrissebb blog cikkeink: